Livre
Néerlandais

Familiekwesties

Rohinton Mistry (auteur)
Biografie van de Nederlandse wiskundige en internationalist (1881-1966).
Sujet supplémentaire
Romans, India, 1945 -
Titre
Familiekwesties
Auteur
Rohinton Mistry
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Family matters
Éditeur
Amsterdam: Bakker, 2003
430 p.
ISBN
90-351-2443-X

Commentaires

Rohinton Mistry (geb. 1952) emigreerde in 1975 van Bombay naar het Canadese Toronto, waar hij in een bank werkte voor zijn schrijversloopbaan van de grond kwam. Hij debuteerde in 1987 met de verhalenbundel Tales from Firozsha Baag (later verschenen als Swimming lessons) dat meteen voor de Governor General's Award genomi-neerd werd. Zijn debuutroman Such a long journey (1991) werd overladen met de Governor General's Award, de Common-wealth Writers Prize en een nominatie voor de Booker Prize. Toch duurde het tot Een wankel evenwicht (1996 -- bekroond met de Giller Prize en de Commonwealth Writers Prize), zijn beste werk tot nu toe, voor hij bij ons doorbrak. Mistry's laatste roman Familiekwesties (2002) werd, net zoals de twee voorgaande romans, enkel genomineerd voor de Booker Prize. Dat neemt niet weg dat het kleine oeuvre van deze Canadese Indiër van Perziche afkomst (Parsi) reeds tot de wereldliteratuur gerekend wordt. Mistry's breed uitgeschilderd…Lire la suite
Uitvoerige biografie van L.E.J. Brouwer (1881-1966), de grootste wiskundige die Nederland in de eerste helft van de twintigste eeuw heeft gekend. Dirk van Dalen, kenner als geen ander van leven en werk van Brouwer, plaatst hem in de wiskundige, academische en algemeen culturele context van zijn tijd. Daarbij komen natuurlijk de topologie en het intuïtionisme, de twee terreinen waarop Brouwer baanbrekend werk heeft verricht, uitvoerig aan bod, maar niet technisch: een leek merkt wel dat hij iets mist, maar dat hindert hem niet om geboeid verder te lezen. Het geheel is een schitterend stuk intellectuele geschiedenis van Nederland, ook al doordat Brouwer zich ook buiten zijn vak manifesteerde en bijvoorbeeld contacten had met kunstenaars als Frederik van Eeden. Van Dalen bezorgde eerder een uitgave van de correspondentie van Brouwer met de letterkundige C.S. Adama van Scheltema: 'Droeve snaar, vriend van mij'*. Kleine druk.

À propos de Rohinton Mistry

Rohinton Mistry, né le 3 juillet 1952 à Bombay, est un écrivain canadien d'origine indienne. Pratiquant le zoroastrisme et appartenant à la communauté parsie, il est lauréat du Neustadt International Prize for Literature (2012).

Biographie

Né en Inde, Mistry immigre au Canada en 1975. Tout en poursuivant ses études à l'Université de Toronto, il compose des nouvelles et remporte ses premiers prix littéraires (Hart House et le Contributor's Prize 1985 du Canadian Fiction Magazine).

Deux ans plus tard, Penguin Books Canada publie son recueil de nouvelles Tales from Firozsha Baag.

À la parution de son premier roman, Un si long voyage, en 1991, il remporte le Prix littéraire du Gouverneur général, le Commonwealth Writers Prize du meilleur livre, et le prix W.H. Smith du premier meilleur r…En lire plus sur Wikipedia