Livre
Anglais

Oh, play that thing

Roddy Doyle (auteur)

Oh, play that thing

Dans la série:
Genre:
De Ierse Henry Smart trekt in de jaren '20 naar de Verenigde Staten van Amerika, waar hij manager wordt van de beginnende Louis Armstrong.
Titre
Oh, play that thing
Auteur
Roddy Doyle
Langue
Anglais
Éditeur
London: Vintage, 2005
376 p.
ISBN
9780099477655 (paperback)

Commentaires

In de jaren twintig van de 20e eeuw trekt Henry Smart, de hoofdpersoon uit 'A star called Henry'*, naar Amerika, waar hij - in New York en Chicago - midden in de Roaring Twenties belandt, tussen de gangsters en kleinere boeven tijdens de jaren van drooglegging en depressie. In Chicago is hij enige tijd de manager van de beginnende Louis Armstrong. De taal in dit boek swingt, kreunt en brult als de 'free jazz' uit die tijd, maar als Henry bij een nachtelijke inbraak - samen met Armstrong - zijn Ierse vrouw tegen het lijf loopt, is dat zelfs voor een roman zo'n ongeloofwaardig gegeven dat ook de rest van het verhaal niet meer weet te boeien. De eerdere romans van Doyle (1958) zijn stuk voor stuk juweeltjes, maar hier lijkt hij zich na de eerste 200 bladzijden geen raad meer te weten met zijn hoofdfiguur en zwalkt het in de ikvorm vertelde verhaal tot aan het 'open' einde richtingloos van de ene staat naar de andere. Een interessant gegeven (naast Armstrong duiken nog meer historische fi…Lire la suite

À propos de Roddy Doyle

Roddy Doyle, né le 8 mai 1958 à Dublin, est un écrivain irlandais. Il écrit des romans, des pièces de théâtre et des scénarios de films, principalement en anglais d'Irlande (Hiberno-English). Plusieurs de ses livres ont été transposés au cinéma.

Biographie

Il grandit à Kilbarrack, un quartier populaire situé au nord de Dublin. Il fait ses études à l'University College Dublin. Il enseigne l’anglais et la géographie avant de se consacrer entièrement à l'écriture à partir de 1993.

Thèmes

Roddy Doyle utilise l'image de la « négritude » irlandaise, et plus exactement de la "négritude blanche" lorsque l'un de ses personnages, dans la trilogie de Barrytown, déclare I'm black and I'm proud. Il exploite ainsi un effet comique (celui du "masque" noir porté par …En lire plus sur Wikipedia