Livre
Anglais

The dead republic

Roddy Doyle (auteur)

The dead republic

Dans la série:
Genre:
In 1951 reist een oorspronkelijk Ierse man als scriptadviseur met beroemde filmmakers terug naar Ierland, waar hij na onenigheid zijn eigen weg gaat.
Sujet supplémentaire
Noord-Ierland
Titre
The dead republic
Auteur
Roddy Doyle
Langue
Anglais
Édition
1
Éditeur
London: Cape, 2010
329 p.
ISBN
9780224090100 (paperback) 9780224090094 (hardback)

Commentaires

Zelfstandig te lezen slot van de trilogie die begon met ‘A star called Henry’ en werd voortgezet met ‘Oh, play that Thing’*. Het is 1951 en Henry Smart reist als scriptadviseur met regisseur John Ford en acteurs John Wayne en Maureen O’Hara naar Ierland om daar de film ‘The quiet man’ op te nemen. Na onenigheid met Ford over het script trekt Henry naar Dublin, waar hij met losse baantjes, als tuinman en conciërge, de kost verdient. Het weerzien met zijn vrouw, die hij jaren later pas herkent, is net zo ongeloofwaardig als in het vorige deel. De IRA komt hem op het spoor en gebruikt Henry, een van de laatste helden van de Paasopstand (1916), als boegbeeld van de organisatie en later als tussenpersoon bij het aarzelende begin van het vredesproces. Zijn vrouw overlijdt (zelfs haar ziekenhuisbed is door de IRA voorzien van afluisterapparatuur); Sinn Féin gaat Henry klaarstomen voor de grote herdenking in 2016, maar hij betwijfelt of het zover komt (aan het slot is hij 108!). Ondanks deze …Lire la suite

À propos de Roddy Doyle

Roddy Doyle, né le 8 mai 1958 à Dublin, est un écrivain irlandais. Il écrit des romans, des pièces de théâtre et des scénarios de films, principalement en anglais d'Irlande (Hiberno-English). Plusieurs de ses livres ont été transposés au cinéma.

Biographie

Il grandit à Kilbarrack, un quartier populaire situé au nord de Dublin. Il fait ses études à l'University College Dublin. Il enseigne l’anglais et la géographie avant de se consacrer entièrement à l'écriture à partir de 1993.

Thèmes

Roddy Doyle utilise l'image de la « négritude » irlandaise, et plus exactement de la "négritude blanche" lorsque l'un de ses personnages, dans la trilogie de Barrytown, déclare I'm black and I'm proud. Il exploite ainsi un effet comique (celui du "masque" noir porté par …En lire plus sur Wikipedia