Livre
Néerlandais

Vagevuur

Pieter Aspe (auteur)
Commissaris Van In krijgt te maken met de moord op een bekende theaterproducent.
Titre
Vagevuur
Auteur
Pieter Aspe 1953-2021
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2004
295 p.
ISBN
90-223-1602-5

Commentaires

Valse geluiden in Brugs Concertgebouw

ANTWERPEN - Dat Pieter Aspe in zijn nieuwste thriller, Vagevuur niet aan het prestigieuze Brugge 2002-project voorbij zou kunnen, is niet echt een verrassing. Maar dat het, momenteel nog in de steigers staande, Concertgebouw aan het Zand meteen al het decor zou vormen voor een reeks gruwelijke gebeurtenissen, lag iets minder voor de hand.

Midden in Vagevuur maakt Pieter Aspes favoriete speurder, commissaris Pieter van In, de bedenking dat hij met het aan gang zijnde onderzoek eigenlijk geen kant op kan.

Te veel verdachten, te veel loshangende draden, te veel toevalligheden. Een staaltje van gedurfde zelfspot (Aspe beweerde ooit dat hij tijdens het schrijven van zijn verhalen soms zelfs nog niet weet hoe ze gaan aflopen) of een sneer in de richting van enkele recensenten?

Kluwen

Net zoals in zijn vorige thriller Zoenoffer heeft Aspe ook hier voor een bijzonder ingewikkelde plot gekozen, waarbij het kluwen van hoofd- en bijpersonages compleet onoverzichtelijk dreigt te worden. Moordenaars, verminkers, potloodventers, brandstichters, chanteurs en beulen: ze passeren allen de revue.

Gelukkig zijn er nog voldoende herkenningspunten waarmee Aspe zijn fans te vriend weet te houden. De relatie tussen Van In en diens partner, onderzoeksrechter Hannelore Martens, kan nog altijd een stootje verdragen en…Lire la suite

Vagevuur Pieter Aspe

Pieter Aspe heeft voor zijn jongste thriller, Vagevuur, een finale bedacht die Agatha Christie waardig is en hem zeker een goedkeurend schouderklopje zou hebben bezorgd van 'de vriendelijke dame met de roze wangetjes'. Het vagevuur van de titel is het nieuwe Concertgebouw in Brugge. Symbolisch dan. Want daar krijg je de oplossing van het raadselachtige verhaal dat Aspe vertelt. In het Concertgebouw brengt commissaris Van In tijdens een groteske scène zowat alle verdachten samen en vindt hij de daders. Maar, en dat is een meesterlijke vondst, het is het publiek dat uiteindelijk de jury wordt en zal beslissen wie schuldig is. Om het nog verwarrender te maken: dat gebeurt allemaal tijdens de openingsplechtigheid van het Concertgebouw, tijdens de première van Vagevuur, een avant-gardistisch stuk vol naakte vrouwen die voor een opblaasbare dolfijn soep maken van menselijke ledematen. Waarmee meteen een niet mis te verstane link is gelegd naar de plot van de thriller. In het Concertgebou…Lire la suite

Nieuw verhaal van Pieter Aspe

In de negende thriller van Pieter Aspe, heeft commissaris Van In het niet onder de markt. Net voor de beslissende wending overdenkt hij dat de zaak waarmee hij wordt geconfronteerd Hollywood-scenaristen op de rand van een zenuwinzinking zou brengen. Wat er in en om Brugge gebeurt, is inderdaad niet niks: een homejacking, een afgerukte pink, een stalknecht die verdwijnt, de strapatsen van een ,,potloodventer'' -- een term die Aspe consequent gebruikt voor een exhibitionist -- een afgebrande manege, een ongeïdentificeerd lijk, een overval op een krantenwinkel, een aanslag, een afgehakte hand, een moord, curieuze relaties tussen protagonisten en een meisje dat haar onschuld heeft verkocht voor een rol in Vagevuur, een toneelstuk dat wordt opgevoerd in het splinternieuwe Brugse concertgebouw.

Niet alleen Hollywood-scenaristen zouden het lastig hebben om hiervan een inzichtelijk scenario te maken, ook Aspe moet zich in nogal wat bochten wringen om alle verhaallijnen samen te late…Lire la suite

Vagevuur is Peter Aspes achtste speurdersroman in de populaire reeks rond de Brugse commissaris Pieter van In, zijn assistent Guido Versavel en de bevallige onderzoeksrechter Hannelore Martens. Aspes boeken hebben vaste kenmerken: een complexe intrige en wervelende plot worden vakkundig uitgewerkt en liggen ingebed in een sfeervol ingekleurde couleur locale met een regelmatige hoofdrol voor de stad Brugge. Na negen boeken mag er sprake zijn van enige voorspelbaarheid, maar toch blijven de verhalen boeiend. De ijzersterke dialogen en de talloze knipogen van achter de schermen houden er de vaart in. Een afgehakte pink en hand geven aanwijzingen voor een aantal moorden. In Agatha Christie-stijl worden de verdachten in de finale op het podium gebracht tijdens de première van een avant-gardistisch toneelstuk... [Kris van Zeghbroeck]
Commissaris Van In staat voor het zoveelste raadsel. Theaterproducent Verfaille wordt eerst beroofd en daarna vermoord. Het waarom van die moord is een vraagteken en dat geldt ook voor een hele reeks andere voorvallen die zich kort na elkaar en zonder enige schijnbare samenhang voordoen. Samen met zijn collega's en met zijn vrouw, Hannelore, die onderzoeksrechter is, zoekt Van In een uitweg in de doolhof en lost hij de hele affaire op. Dit verhaal speelt zich, zoals de andere boeken van deze auteur, af in het hedendaagse Brugge. Met name het nieuwe en controversiële concertgebouw is de belangrijkste locatie. Daar zal Van In, bij de première van een omstreden toneelstuk en voor een volle zaal, de eindafrekening presenteren. Het is een van de vele onwaarschijnlijkheden in een nogal rommelig en slordig geschreven verhaal. Dit is overigens merkwaardig voor deze doorgaans vrij goed scorende thrillerauteur. Duidelijke druk.

À propos de Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Image by PieterDP

Pieter Aspe (nom de plume de Pierre Aspeslag) est un écrivain belge de langue néerlandaise, né à Bruges le 3 avril 1953 et mort le 1er mai 2021 dans la même ville.

Biographie

Il fait ses études secondaires au Sint-Leocollege de Bruges. Il entame à l'université de Gand des études de sociologie qu'il abandonne aussitôt pour se marier.

Ensuite il exerce de nombreux métiers : éducateur, négociant en vins, vendeur en grains et céréales, employé dans une entreprise textile et dans une caisse de mutualité, saisonnier à la police maritime, photographe et enfin concierge de la célèbre basilique du Saint-Sang de Bruges, fonction qu'il occupe 12 ans pendant lesquels il se met à écrire pour se change…En lire plus sur Wikipedia