Livre
Néerlandais

Tango

Pieter Aspe (auteur)
Net terug van hun wittebroodsweken in Argentinie͏̈ krijgen de Brugse commissaris Van In en zijn vrouw, onderzoeksrechter Hannelore Martens, te maken met een zaak waarbij niet alleen de Russische maffia, maar ook hun privéleven betrokken is.
Titre
Tango
Auteur
Pieter Aspe 1953-2021
Langue
Néerlandais
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2004
281 p.
ISBN
90-223-1831-1 90-223-1832-X

Commentaires

Roze balletten en Russische maffia

Pieter Aspe, Jonathan Sonnst en Stefaan van Laere hebben zopas elk een nieuwe thriller uit. Aardige, spannende verhalen allemaal, maar om geloofwaardigheid is het de Vlaamse misdaadauteurs niet echt te doen.
Volksschrijver, zo noemde Pieter Aspe (51) zich acht thrillers geleden in deze krant. En daarmee bedoelde hij dat hij voor het volk schreef. "Mensen houden van dieren, en wat is er mis als ik in een roman een hond laat optreden?", zo verduidelijkte hij. En hij wees erop dat de Griekse tragedies - vaak verhalen over moord - in grote theaters werden gespeeld. Die waren niet gebouwd voor slechts een handvol toeschouwers. In Tango, het veertiende en jongste deel in de reeks rond de Brugse commissaris Pieter Van In en onderzoeksrechter Hannelore Martens, is Aspe meer volksschrijver dan ooit. Hij weet wat zijn lezers graag horen, maar spreekt ze niet naar de mond. Hij geeft ze gelijk als hij meent dat ze gelijk hebben. Als het andersom is, zal hij er wellicht niet over praten. Een mooie passage in Tango illustreert dat. Om een moord op te lossen tracht Van In van een Brugse succesrijke zondagsschilderes te weten te komen aan wie ze jaren geleden een bepaald schilderij heeft verkocht. De wat…Lire la suite

Gevaarlijke tango's

Pieter Aspe en Stefaan van Laere hebben allebei een nieuwe thriller uit. Van het ene speurdersduo wordt de tweeling gekidnapt, het andere krijgt nachtelijk bezoek in de slaapkamer.

Thriller

Aspe gaat elk risico of elke vernieuwing uit de weg

Het zal wel een geval van synchroniciteit zijn dat zowel Pieter Aspe als Stefaan van Laere een thriller geschreven hebben met een titel waarin verwezen wordt naar de meest passionele van alle dansen: de tango. Maar passionele hoogvliegers in het genre zijn de boeken niet.

Pieter Aspe is de Vlaamse Appie Baantjer. De voormalige Amsterdamse politieman Baantjer verkoopt tienduizenden exemplaren van zijn boeken, terwijl die in Vlaanderen amper lezers vinden, zelfs niet wanneer ze gesteund worden door een tv-serie. In Vlaanderen is Aspe al lang de populairste schrijver, maar in Nederland breekt hij vooralsnog niet door. Misschien zal dit gebeuren wanneer de VTM-serie op basis van de eerste tien boeken van Aspe daar een kans krijgt.

Waarom die doorbraak er tot nog toe niet kwam, is niet meteen duidelijk. Misschien is Aspe te Vlaams, hoor je wel eens zeggen. Dat is amper een argument. Is Ruth Rendell te E…Lire la suite

De dans ontsprongen

Een kleine tien jaar geleden begon in Brugge de conciërge van de Heilig-Bloedkapel met het schrijven van een politieroman waarin de stad zelf een bijzonder grote rol zou spelen. Hoofdpersonages waren een commissaris, zijn homofiele assistent en een mooie vrouwelijke substituut. Het boek werd onmiddellijk een succes en de auteur kon al snel de kapel verlaten om zich uitsluitend met schrijven bezig te houden. Met Tango is Pieter Aspe - goed geraden - aan de veertiende aflevering van zijn successaga toe. De roman verschijnt net op het ogenblik dat de televisiereeks van tien afleveringen naar zijn einde loopt. Vlaanderen is dus benieuwd hoe het verder gaat met de intussen wel heel vertrouwde helden. Wees gerust : er is leven na de televisiereeks. Het beeld dat we zelf gemaakt hadden van commissaris Van In houdt stand. Met of zonder Herbert Flack. Dat alleen al is een pluim voor de romans en het metier van de schrijver.

Tango gaat over de Russische maffia in Brugge. Een beetj…Lire la suite

Commissaris Van In en onderzoeksrechter Hannelore Mertens zijn pas teruggekeerd van een huwelijksreis in Argentinië. Tussen beide kersverse echtelingen is alles dus onder controle, behalve dan dat in de loop van het verhaal de tweelingen met oppas incluis worden gekidnapt, wat als het verkeerd zou lopen hun huwelijk zwaar zou hypothekeren. Maar de fans van Aspe weten ondertussen dat zijn romans steevast eindigen op een happy end.
Teruggekeerd van weggeweest wordt Van In geconfronteerd met een jonge dame die ervan overtuigd is dat haar vriend, een medewerker in een berucht Brugs hotel met een niet al te beste reputatie op stuk van Russische maffiaconnecties spoorloos verdwenen is. Van In stelt ter plaatse vast dat een en ander wijst op een gewelddadige ontvoering. Het lijk van de man in kwestie wordt later teruggevonden in het Lappersfortbos, wat Aspe bij middel van zijn hoofdpersonage de kans geeft om te stellen dat hij het niet helemaal eens is met de groene bezetting van deze lok…Lire la suite
Deel in de serie politieromans van de Vlaamse Pieter Aspe rond de Brugse commissaris Van In en onderzoeksrechter Hannelore Martens. Van In en Martens zijn nog maar net terug van hun wittebroodsweken in Argentinië, waar Hannelore in de ban van de tango is geraakt, of een nieuwe zaak dient zich aan. Het begint eenvoudig: een vrouw doet aangifte van de verdwijning van haar aanstaande man. Wanneer Van In en brigadier Versavel een kijkje gaan nemen in het huis van de verdwenen Jakob Decloedt, blijkt het overhoop gehaald te zijn, maar van de verdwenen man geen spoor. Nog diezelfde dag verdwijnt ook zijn aanstaande. Al gauw blijkt dat de Russische maffia erbij betrokken is. Pas goed uit de hand loopt het als de zaak het privéleven van Martens en Van In binnendring. Spannende, goed geschreven policier met een mooie plot, rake dialogen, humor, sympathieke en overtuigende hoofdpersonen en veel authentieke Brugse sfeer. Van Aspe werd al meerdere keren genomineerd en bekroond voor zijn misdaadrom…Lire la suite

À propos de Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Image by PieterDP

Pieter Aspe (nom de plume de Pierre Aspeslag) est un écrivain belge de langue néerlandaise, né à Bruges le 3 avril 1953 et mort le 1er mai 2021 dans la même ville.

Biographie

Il fait ses études secondaires au Sint-Leocollege de Bruges. Il entame à l'université de Gand des études de sociologie qu'il abandonne aussitôt pour se marier.

Ensuite il exerce de nombreux métiers : éducateur, négociant en vins, vendeur en grains et céréales, employé dans une entreprise textile et dans une caisse de mutualité, saisonnier à la police maritime, photographe et enfin concierge de la célèbre basilique du Saint-Sang de Bruges, fonction qu'il occupe 12 ans pendant lesquels il se met à écrire pour se change…En lire plus sur Wikipedia