Commentaires

Barokke bende

Aspe op schattenjacht

Twee keer ontmoette ik de onlangs overleden Britse misdaadschrijver Michael Dibdin. Telkens vroeg hij me hoeveel afleveringen zijn Italiaanse inspecteur Aurelio Zen nog mee kon. Het bleek een vraag die hem voortdurend bezighield. Zelf hield hij het op vijf, vrienden hielden het bij tien, het werden er uiteindelijk elf. Om verveling tegen te gaan liet Dibdin Zen zowat in alle Italiaanse regio's werken, van Sicilië tot de Alpen. Hij schreef ook een aantal romans zonder Zen of heerlijke pastiches op victoriaanse detectives.

Reeksen hebben zo hun voordeel. Zo moet je niet telkens een nieuw personage introduceren. En vooral: de uitgevers horen na een eerste succes de kassa rinkelen. Maar reeksen leiden op een enkele uitzondering na tot saaiheid, tenzij je natuurlijk verslaafd wordt. Legendarisch is de Perry Mason-reeks van de Amerikaan Erle Stanley Gardner. Hij publiceerde 82 romans en honderden kortverhalen over de superadvocaat uit Los Angeles en gebruikte v…Lire la suite

In alweer het twintigste deel van deze reeks worden commissaris Van In en inspecteur Versavel van de politie in Brugge geconfronteerd met de mysterieuze dood van een oude man. Wanneer kort daarop een moord wordt gepleegd, worden ze geleid naar een genootschap dat zichzelf ‘De gezellen van de Brugse Beer’ noemt. Een genootschap dat zich niet snel prijsgeeft en waarvan de leden meer geheimen en theorieën hebben dan Van In kan bedenken. Alles lijkt met elkaar verbonden te zijn en een oplossing voor de moorden is niet snel te vinden. Zal Van In het dit keer niet bij het rechte eind hebben? Het verhaal is intrigerend en mysterieus tegelijk. Het duurt niet lang voordat de lezer Van In doorziet en zijn werkwijze waardeert. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de boeken van Pieter Aspe verfilmd zijn tot een televisieserie en dat hij driemaal genomineerd werd voor de Hercule Poirotprijs (eenmaal gewonnen). Duidelijke druk.

À propos de Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Image by PieterDP

Pieter Aspe (nom de plume de Pierre Aspeslag) est un écrivain belge de langue néerlandaise, né à Bruges le 3 avril 1953 et mort le 1er mai 2021 dans la même ville.

Biographie

Il fait ses études secondaires au Sint-Leocollege de Bruges. Il entame à l'université de Gand des études de sociologie qu'il abandonne aussitôt pour se marier.

Ensuite il exerce de nombreux métiers : éducateur, négociant en vins, vendeur en grains et céréales, employé dans une entreprise textile et dans une caisse de mutualité, saisonnier à la police maritime, photographe et enfin concierge de la célèbre basilique du Saint-Sang de Bruges, fonction qu'il occupe 12 ans pendant lesquels il se met à écrire pour se change…En lire plus sur Wikipedia