Livre
Néerlandais

Postscriptum

Pieter Aspe (auteur)

Postscriptum

Dans la série:
Genre:
Titre
Postscriptum
Auteur
Pieter Aspe 1953-2021
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2011 | Autres éditions
289 p.
ISBN
9789022326060 (paperback)

Commentaires

Brugse pelgrim wordt vermoord

Vanaf 15 april ligt 'Postscriptum', de 28ste misdaadroman van Pieter Aspe, in de boekenwinkels. Deze keer wordt een Brugse pelgrim vermoord op weg naar Compostela. Voldoende redenen voor een dubbelgesprek met de auteur en met Rik Vertongen, de Brugse ondervoorzitter van het Vlaams Genootschap van Santiago de Compostela.

Pieter Aspe : "Het idee voor deze nieuwe misdaadroman is gerijpt toen ik in een hotel in Joinville - in de Champagnestreek in de buurt van Vézelay, een Franse halte op de bedevaartsroute naar Compostela - logeerde. Naast mij aan tafel zat een Duitse Egyptenaar een viergangenmenu, rijkelijk overgoten met champagne en wijn, te verorberen."

"We zijn aan de praat geraakt, die man was blijkbaar te voet een tocht naar het beroemde Spaanse bedevaartsoord aan het ondernemen. Zij het nogal een luxueuze bedevaart. Want hij hield halt in dure hotels en liet zich onderweg bevoorraden door een limousine. Hij beantwoordde geenszins aan het cliché van de traditionele bedevaarder die op sandalen en om religieuze redenen naar Compostela trekt. Die bourgondische Duitser leek mij aan tafel in elk geval geen vorm van boete te doen. Die ontmoeting leidde tot een verhaal voor een nieuwe roman, waarin een Brugse pelgrim op weg naar Compostela vermoord wordt."

Rik Vertongen : "Het is inder…Lire la suite

In Postscriptum van Pieter Aspe maakt Jean-Pierre Van Damme een voettocht naar Santiago de Compostela. Tijdens een stop in Frankrijk overnacht hij in een hotel waar hij echter nogal onverwachts weer vertrekt. Een tijdje later wordt hij vermoord teruggevonden. Ondertussen krijgt Van In in Brugge het bezoek van Livia Beernaert. Zij komt Van In vragen om de woning van haar vriend, Jean-Pierre Van Damme, te verzegelen. Zijn familie zou het gemunt hebben op de safe van Van Damme. Van In weigert echter op haar vraag in te gaan omdat de nodige bewijzen ontbreken.
Van Damme was afkomstig uit Brugge en zodoende worden Van In en Versavel naar Frankrijk gestuurd om de nodige gegevens te verzamelen in verband met de moord. Tijdens het onderzoek komt Van In te weten dat de familie Van Damme betrokken was bij de onafhankelijkheidsstrijd van Belgisch Kongo. De grootvader was leider van een huurlingenleger. Voor zijn militaire diensten werd hij destijds beloond met een aanzienlijke hoevee…Lire la suite
Achtentwintigste deel in de serie politieromans rond de Brugse commissaris Van In en zijn assistent Guido Versavel, en onderzoeksrechter Hannelore Martens, het vaste trio in de misdaadromans van Pieter Aspe. Een Vlaamse pelgrim, te voet op weg naar Santiago de Compostela, wordt in Frankrijk vermoord. Kort daarna ontkomt een crimineel uit de Brugse gevangenis. En dan is er ook nog de vriendin van de vermoorde pelgrim die beweert dat in zijn kluis een goudschat ligt. Zo belanden Van In en zijn assistent Versavel in een zaak die verband lijkt te houden met het koloniale verleden van België. Volgens het beproefde recept geschreven policier met veel dialogen, humor, sympathieke en overtuigende, maar ook na zoveel delen wat clichématige hoofdpersonen. Van Aspe werd al meermalen genomineerd en bekroond voor zijn misdaadromans die ook verfilmd werden voor televisie. Gebonden, normale druk.

À propos de Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Image by PieterDP

Pieter Aspe (nom de plume de Pierre Aspeslag) est un écrivain belge de langue néerlandaise, né à Bruges le 3 avril 1953 et mort le 1er mai 2021 dans la même ville.

Biographie

Il fait ses études secondaires au Sint-Leocollege de Bruges. Il entame à l'université de Gand des études de sociologie qu'il abandonne aussitôt pour se marier.

Ensuite il exerce de nombreux métiers : éducateur, négociant en vins, vendeur en grains et céréales, employé dans une entreprise textile et dans une caisse de mutualité, saisonnier à la police maritime, photographe et enfin concierge de la célèbre basilique du Saint-Sang de Bruges, fonction qu'il occupe 12 ans pendant lesquels il se met à écrire pour se change…En lire plus sur Wikipedia