Livre
Néerlandais

Onvoltooid verleden

Pieter Aspe (auteur)

Onvoltooid verleden

Dans la série:
Genre:
Titre
Onvoltooid verleden
Auteur
Pieter Aspe 1953-2021
Langue
Néerlandais
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: Manteau, 2004
284 p.
ISBN
90-223-1859-1 90-223-1860-5 9789022318591 (paperback)

Plusieurs formats:

Formats accessibles:

Commentaires

Pieter Aspe kent zijn vervoegingen

BLANKENBERGE - De vijftiende thriller van Pieter Aspe, Onvoltooid verleden, werd donderdagmiddag niet toevallig in het Blankenbergse restaurant De Oesterput voorgesteld. Uitbater Piet De Vriendt ziet in het eerste hoofdstuk van het boek immers al een lijk in zijn kreeftenbassin drijven. Meteen de aanzet voor een van de sterkste episodes uit de reeks.

Mogelijk zit de samenwerking met de televisie er voor iets tussen, maar Pieter Aspe begint almaar filmischer te schrijven. De flauwe ongein en onnodige uitweidingen die vooral zijn vroegere werk al eens durfden teisteren, moeten steeds meer wijken voor een stevig plot en flitsende actie.

Het lijk in het bassin is dat van een jonge vrouw. Moord of zelfmoord, dat zullen Van In en Versavel moeten uitmaken. Het spoor leidt al snel naar een neonazikroeg, waar een groep jongeren zich uiterst verdacht gedraagt. En wat met het adoptiebureau waar het dode meisje op de wachtlijst stond om een Chinees kindje te mogen bemoederen? Het spel zit helemaal op de wagen wanneer een terroristische moslimorganisatie eerst de voorzitter van de Raad voor het Katholiek Onderwijs ontvoert en vermoordt, om daarop procureur Beekman als doelwit te kiezen.

Maar Aspe zou Aspe niet zijn, mochten er geen leuke nevenintriges opduiken. Zo maakt procureur Beekman avances naar Hannelore, maakt diezelfde H…Lire la suite

Vlaamse thrillers voor de herfst

Drie gewezen winnaars van de Poirot-prijs schreven elk een nieuwe misdaadroman. Staf Schoeters zocht inspiratie in de Eerste Wereldoorlog, Jef Geeraerts geeft uitleg over borderline en Pieter Aspe ontdekt neonazi's en moslimterreur in West-Vlaanderen.
Pieter Van In heeft het in de nieuwe Pieter Aspe, Onvoltooid verleden, steeds maar moeilijker. Niet alleen kucht en hoest hij dat het niet mooi meer is, hij begint ook nog aan zijn potentie en viriliteit te twijfelen. Dat belet hem niet meer Duvels dan ooit achterover te slaan, de ene sigaret na de andere aan te steken en ook nog meer te tafelen dan goed is voor zijn taille. Toch zet Aspe er in zijn vijftiende thriller in net geen tien jaar tijd behoorlijk vaart achter. Daarvoor gaat hij weer niet ver van huis: Blankenberge en Brugge blijven de setting van zijn 'Hannelore-saga'. In de kweekvijver van een bekend oesterrestaurant wordt het lijk gevonden van Caroline, een jonge vrouw die met haar vriend op een kampeerplaats in de omgeving verbleef. Is ze verdronken, heeft ze zelfmoord gepleegd of werd ze vermoord? Na wat speurwerk komen Van In en zijn assistent Guido Versavel te weten dat Caroline een flinke dronkemansruzie heeft gehad met haar vriend Koenraad. Caroline was een hitsige, …Lire la suite

Aspe 'recycleert' titel van Claus

De liefhebbers vertellen we niets nieuws: nog veertien nachtjes slapen en in de winkel ligt een nieuwe thriller van Pieter Aspe, getiteld Onvoltooid verleden. Fraaie titel, vonden ze ook bij uitgeverij Manteau. Alleen een beetje jammer dat die zes jaar geleden al eens gebruikt werd voor een thriller-pastiche van de hand van Hugo Claus. Onvoltooid verleden van Claus verscheen in 1998 en is het vervolg op diens roman De Geruchten.

Dat Aspe precies dezelfde titel gebruikte als Claus werd opmerkelijk genoeg pas enkele dagen geleden ontdekt. "Van Aspes Onvoltooid verleden zijn inmiddels al tienduizenden exemplaren gedrukt", vertelt Wim Verheije van uitgeverij Manteau. "Te laat dus om de titel nog te veranderen. Een vervelende zaak, maar er valt niets meer aan te doen."

Verheije verwacht niet dat Claus of zijn uitgever De Bezige Bij daar een probleem van zullen maken. "Er is geen wet die zoiets verbiedt", aldus Verheije. "Niemand kan een titel claimen. En het gevaar dat mense…Lire la suite

Duveltjeskermis

Twee voormalige winnaars van de Hercule Poirotprijs brengen tegelijk een thriller uit met een gelijkluidende titel. Onvoltooid verleden is het vijftiende deel van Pieter Aspes Brugse politiereeks en Staf Schoeters roept in Belegerd verleden de eerste helse maanden van de Eerste Wereldoorlog op.

Het magazijn

Aspe is volledig vertrouwd met zijn personages

Pieter Aspe blijft aan hoog tempo romans voortbrengen. Het moet gezegd: zijn politieromans hebben, na een inzinking halfweg de reeks, een constant niveau. Aspe is volledig vertrouwd met zijn personages en vindt telkens opnieuw frisse invalshoeken om hen voor dilemma's te plaatsen.

In Onvoltooid verleden leiden een paar moorden naar een neofascistische kliek die de Belgische staat wil ontwrichten en daarvoor de schuld wil leggen bij de ,,kamelendrijvers''. Het spel van aantrekken en afstoten tussen commissaris Pieter van In en zijn vrouw Hannelore Martens gaat ook nu door: Martens, die onderzoeksrechter is, krijgt de kans om rechter te worden bij de rechtbank van eerste aanleg. Procureur Beekman, die al jaren verliefd is op Hannelore, is bereid om voor haar een goed woordje te doen - in ruil voor een vriendendienst die Van In razend jaloers maakt.

Het verhaal begint met een dode vrouw die gevonden …Lire la suite

Runen en chador

Van In en zijn collega Guido Versavel krijgen het in Onvoltooid verleden bijzonder zwaar te verduren. Het is dan ook een mooie plot die Pieter Aspe voor de zestiende aflevering van zijn Brugse politiereeks heeft bedacht. Een paar stoere kerels met neonazisympathieën worden verdacht van de moord op een jonge vrouw die een runentatoeage op haar dijen heeft. En dan is er nog een onbekende extremistische moslimorganisatie, De vuist van Allah, die stemrecht voor alle allochtonen eist en de onmiddellijke vrijlating van een aantal gevangen geestesgenoten. Zo niet zal de Brugse procureur Beekman terechtgesteld worden. Om te tonen wat ze kunnen, vermoorden ze alvast de baas van het katholiek onderwijs, die geen voorstander is van de chador op school. En laat diezelfde Beekman nu net verliefd zijn op Hannelore Martens, de beeldmooie, supersexy onderzoeksrechter met wie de jaloerse commissaris Van In onlangs is getrouwd. De Brugse flik heeft overigens nog wel meer problemen : hij rookt en dri…Lire la suite

Onvoltooid verleden is de 15e in de 'Van In / Hannelore-saga'. Qua plot en uitwerking is deze aflevering sterker dan de vorige, en misschien is zulks wel te wijten aan het feit dat het de twee hoofdpersonages niet bepaald voor de wind gaat. Frustraties en ellende leveren van oudsher stof voor boeiende en aangrijpende passages en zo is het ook in Aspes nieuwste thriller.
Van In voelt zich niet goed in zijn vel: hij worstelt met een midlifecrisis en twijfelt aan zijn viriliteit, wat bij hem evenwel het verlangen naar een derde kind niet in de weg staat. Maar afgezien van de gebruikelijke spanningen op het thuisfront, wordt hij bovendien geconfronteerd met het lijk van een verdonken jonge vrouw. Het is zeer de vraag of het hier om zelfmoord of moord gaat, maar haar lidmaatschap bij een neonazistische vereniging, merkbaar aan een runeteken getatoeëerd op een gevoelige en intieme plaats, laat het laatste vermoeden. Van In ziet zijn vermoedens ten slotte bevestigd wanneer enkele …Lire la suite
De Brugse commissaris Pieter Van In moet drie moorden oplossen, die - gezien de daarbij gestelde eisen en de door het moordcommando gekozen naam (n.l. 'De vuist van Allah') aanvankelijk gepleegd lijken te zijn door moslimextremisten. Het wordt een politiek en maatschappelijk zeer gevoelig onderzoek, waarbij de pers en de publieke opinie zich voortdurend roeren en waarbij bij een aantal politiek verantwoordelijken herhaaldelijk het angstzweet uitbreekt, vooral bij degenen die moeten werken aan hun herverkiezing. Een spannend verhaal met goedgebekte dialogen en gewaagde optredens van politie en justitie enerzijds en met detailkennis van politieke zaken anderzijds. Weer een geslaagde roman van deze inmiddels internationaal bekende misdaadauteur, die steeds dezelfde politiefunctionaris in de hoofdrol laat, met een originele taakopvatting en een bepaald soort humor. Het gebonden boek is luxe en stevig uitgevoerd. Normale druk.

À propos de Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Image by PieterDP

Pieter Aspe (nom de plume de Pierre Aspeslag) est un écrivain belge de langue néerlandaise, né à Bruges le 3 avril 1953 et mort le 1er mai 2021 dans la même ville.

Biographie

Il fait ses études secondaires au Sint-Leocollege de Bruges. Il entame à l'université de Gand des études de sociologie qu'il abandonne aussitôt pour se marier.

Ensuite il exerce de nombreux métiers : éducateur, négociant en vins, vendeur en grains et céréales, employé dans une entreprise textile et dans une caisse de mutualité, saisonnier à la police maritime, photographe et enfin concierge de la célèbre basilique du Saint-Sang de Bruges, fonction qu'il occupe 12 ans pendant lesquels il se met à écrire pour se change…En lire plus sur Wikipedia