Commentaires

Pieter Aspe kiest het ruime sop

Bij de voorstelling in Zeebrugge van zijn jongste thriller, Bankroet, had auteur Pieter Aspe nog een primeurtje. Voortaan zal de Brugs-Blankenbergse auteur ook geregeld op het water te zien zijn. Hij is sinds kort immers de trotse eigenaar van het revolutionaire houten motorjacht Op drift.

De kersverse zeebonk heeft, weliswaar onder begeleiding, intussen al een eerste voorzichtige trip van Blankenberge naar Oostende achter de rug. Hij hoopt eerlang met de door scheepsbouwer Antoon Vandamme ontworpen Op Drift zelfs eens naar het Antwerpse Eilandje af te zakken. Pieter Aspe boert overigens goed. Manteau-uitgever Wim Verheije heeft berekend dat ergens in november het anderhalf miljoenste exemplaar van een van Aspes thrillers over de toonbank zal gaan. En er is nog meer goed nieuws. Van de Franstalige versie van Het vierkant van de Wraak, uitgegeven bij Albin Michel, zijn al 30.000 exemplaren verkocht. Niet alleen in Brussel en Wallonië, maar ook in Frankrijk en Franstalig Canada. Verheije noemt dat werkelijk opmerkelijke cijfers voor een vertaald debuut.

Aspe zelf houdt zich daar niet zo mee bezig, hij heeft vooral oog voor zijn boot. Hij vindt het wel gek dat Franstaligen hem met zijn schrijversnaam aanspreken, daar waar hij in werkelijkheid Pierre heet. "Maar he…Lire la suite

Lekker thuis

De themasong van de horrorfilm I Walked with a Zombie (1943) bepaalt het thema van Aspes 23e thriller. Shame and Scandal in the Family brengt het calypso-reggaeverhaal van een jongeman die hopeloos op zoek is naar een bruid, maar voortdurend van zijn vader te horen krijgt: 'Jammer jongen, je moeder weet er niks van, maar eigenlijk is dat je zus.' De ontknoping is navenant. In arren moede vertelt hij zijn moeder van zijn jammerlijke zoektocht. Waarop de moeder zegt: 'Ach jongen, je vader weet er niks van, maar eigenlijk is hij je vader niet.' Deze zwarte comedy of errors wordt door Aspe vertaald naar het Oostendse vissersmilieu, en is niet minder geloofwaardig dan het net geschetste Caribische melodrama.

Ook in Bankroet draait alles om seks en geld, maar de moord op de reder-visverwerker Filip Vandecasteele in Venetië zet wel een partnerruildans in gang die Aspe even vanzelfsprekend als subtiel ontrafelt. …Lire la suite

In een interview beweerde Pieter Aspe ooit dat hij nogal 'lui' was, wat zeker niet kan slaan op zijn literaire productie. Met jaarlijks twee nieuwe boeken staat hij niet alleen aan de top van de verkoopcijfers, maar ligt hij tevens aan kop wat creativiteit betreft. We onderstrepen nog maar eens dat hij de meest gelezen misdaadauteur in Vlaanderen en Nederland is, en dat hij ook aardig scoort op de Franse boekenmarkt.

Bankroet, zijn 23e politiethriller met als vaste waarde de 'profane drievuldigheid' commissaris Van In, zijn vriendin onderzoeksrechter Hannelore Mertens en inspecteur Versavel, opent in een uitzonderlijk zonovergoten Venetië waar Van In en Hannelore genieten van drie dagen vakantie. Een dag vakantie levert voldoende stof op voor enkele rake typeringen en sfeervolle locaties, en dan is het weer alle hens aan dek voor het duo als een Vlaming, eveneens verblijvend in het riante Hotel Danieli, vermoord wordt aangetroffen.

Filip Vandecasteele, een Oostend…Lire la suite
Drieëntwintigste deel in de serie politieromans rond de Brugse commissaris Van In en zijn assistent Guido Versavel, en onderzoeksrechter Hannelore Martens, het vaste trio in de misdaadromans van Pieter Aspe. Tijdens een korte vakantie in Venetië raken Van In en zijn vrouw Hannelore betrokken bij de moord op een reder uit Oostende, tevens eigenaar van een visverwerkend bedrijf. Door een telefoontje vlak voor zijn dood leidt het spoor terug naar Oostende; Van In en Versavel belanden zo in het ruige vissersmilieu. Volgens het beproefde recept geschreven policier met veel dialogen, humor, sympathieke en overtuigende hoofdpersonen en veel authentieke Brugse sfeer. Van Aspe werd al meermalen genomineerd en bekroond voor zijn misdaadromans die ook verfilmd werden voor televisie. Eerdere delen kregen drie sterren in VN's Detective & Thrillergids. Paperback, duidelijke druk.

À propos de Pieter Aspe

CC BY-SA 3.0 - Image by PieterDP

Pieter Aspe (nom de plume de Pierre Aspeslag) est un écrivain belge de langue néerlandaise, né à Bruges le 3 avril 1953 et mort le 1er mai 2021 dans la même ville.

Biographie

Il fait ses études secondaires au Sint-Leocollege de Bruges. Il entame à l'université de Gand des études de sociologie qu'il abandonne aussitôt pour se marier.

Ensuite il exerce de nombreux métiers : éducateur, négociant en vins, vendeur en grains et céréales, employé dans une entreprise textile et dans une caisse de mutualité, saisonnier à la police maritime, photographe et enfin concierge de la célèbre basilique du Saint-Sang de Bruges, fonction qu'il occupe 12 ans pendant lesquels il se met à écrire pour se change…En lire plus sur Wikipedia