Livre
Néerlandais

Het begin van het voorjaar

Patricio Pron (auteur), Arieke Kroes (traducteur)
De zoektocht van jonge Argentijn, die gefascineerd is door het werk van de Duitse filosoof Hollenbach, brengt hem in contact met familie en oud-collega's van de filosoof en levert een complex beeld op van de positie van sommige intellectuelen in nazi-Duitsland.
Titre
Het begin van het voorjaar
Auteur
Patricio Pron
Traducteur
Arieke Kroes
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
El comienzo de la primavera
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, © 2016
268 p.
ISBN
9789029088091 (paperback)

Commentaires

Het begin van het voorjaar

Eerste zin. Met een bezorgde uitdrukking bestudeerde ze de tuin.

Om God weet welke reden wil de jonge Argentijn Martínez een vertaling maken van een obscuur werk van een obscure Duitse professor die Hollenbach heet en ooit in de kringen rond Heidegger vertoefde. Hollenbach weigert de vertaalrechten af te staan, maar Martínez geeft niet op en reist naar Duitsland om de koppigaard te overtuigen. Dat resulteert in een intellectuele reis door het avondland, véél hoogdravende discussies over Geschiedenis en Schuld en Poëzie, aangevuld met een occasionele vrouw bij wijze van literair meubilair. Patricio Pron laat het allemaal gewichtig klinken en soms flakkert een herinnering aan het betere werk van Italo Calvino en Umberto Eco op, maar zelfs een zolder vol konijnen kan deze roman niet van de ondraaglijke saaiheid redden.

*

Meulenhoff (oorspronkelijke titel: El comienzo de la primavera), 272 blz., € 21,99.

Patricio Pron (1975) is een van de interessantste Spaans-Amerikaanse schrijvers van zijn generatie. Dit is de tweede roman van hem die in het Nederlands is vertaald (na: ‘De ziel van mijn vader klimt omhoog in de regen’*). De jonge Argentijn Martínez raakt gefascineerd door het werk van de Duitse filosoof Hollenbach, een tijdgenoot van Martin Heidegger. Net als Heidegger had Hollenbach een ingewikkelde verhouding met het naziregime. Dat geldt ook voor het filosofisch gedachtegoed waarmee hij na de oorlog veel indruk maakte. Pron brengt de schuldvraag van Hollenbach en andere vooraanstaande Duitse intellectuelen op complexe maar ook spannende wijze voor het voetlicht. We volgen Martínez op zijn zoektocht naar Hollenbach, die hem op het spoor brengt van diens familie, oud-collega's en andere betrokkenen. Hun verhalen vormen een complex web, waarin Pron op magnifieke wijze fictie heeft vermengd met historische personages en gebeurtenissen, onder wie de twee echtgenotes van Göring. Knap i…Lire la suite