Livre
Néerlandais

Eerste liefdes en laatste verhalen

Oliver Sacks (auteur), Luud Dorresteijn (traducteur)
Essays en reflecties van de Engels-Amerikaanse neuroloog (1933-2015).
Titre
Eerste liefdes en laatste verhalen
Auteur
Oliver Sacks
Traducteur
Luud Dorresteijn
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Everything in its place
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2019
302 p.
ISBN
9789403162102 (hardback)

Commentaires

In het hoofd van de hersendokter

Essays. Oliver Sacks was de romancier van de hersenwetenschap. Zijn postume mijmeringen zijn immer relevant en een genot om te lezen.

Wat doe je met een leven waarin je je plaats niet vindt? Dat was een levensgroot vraagstuk voor de gevierde neuroloog en schrijver Oliver Sacks (1933-2015). Olivers kinderjaren waren vol verwondering. Hij was een jongetje uit een Joods doktersgezin, met een hekel aan school maar een honger naar wetenschap: 'Ik was geen goede leerling, maar ik kon wel goed leren.' De kleine Oliver hing rond in de musea, botanische tuinen en bibliotheken van zijn thuisstad Londen. Daar kwam hij diep onder de indruk van het periodiek systeem - de tabel van Mendeljev - met zijn 'eeuwige kosmische orde'. In de verzamelbundel Eerste liefdes en laatste verhalen vertelt Sacks over zijn jeugdheld Humphry Davy, de 'dichter van de scheikunde', die elementen als natrium, kalium en magnesium ontdekte. De overweldigende grootsheid van de natuurwetten zetten de jonge Oliver aan om in Oxford medische wetenschappen te studeren.

Maar als puber werd Sacks' leven ook door minder inspirerende woorden getekend. T…Lire la suite

Scherp tot het einde

De tweede bundel met nagelaten werk van neuroloog Oliver Sacks biedt een veelzijdige kijk op zijn leven en werk. Van verhalen over jeugdige passies tot bespiegelingen over wetenschap en maatschappij.

'We waren waterratten', schrijft neuroloog Oliver Sacks in Eerste liefdes en laatste verhalen. Sacks' vader, ooit een zwemkampioen, liet zijn zonen zodra ze een week oud waren los in het water, vertrouwend op hun aangeboren zweminstincten. En met succes. Zwemmen zou voor Sacks, net als voor zijn vader, een dagelijkse passie worden. Het leverde hem zelfs het huis op waar hij twintig jaar zou wonen. Toen hij in de jaren zestig in New York ging wonen, zwom hij geregeld rond City Island, in The Bronx. Halverwege een van die urenlange zwemtochten zag hij op het eiland huisjes die hem wel aanspraken. Hij ging uit het water, zag een rood huisje te koop staan, liet zich, nog nadruipend in zijn zwembroek, rondleiden door de verbaasde eigenaren, liep door naar de plaatselijke makelaar om de koop rond te maken en zwom vervolgens weer verder. Sacks zou het dagelijks zwemmen volhouden tot vlak voordat hij in 2015 op 82-jarige leeftijd overleed aan de gevolgen van kanker.

Eerste liefdes e…Lire la suite

Memoires van de zeer ervaren Engels/Amerikaanse neuroloog dr. Oliver Sacks (1933-2015), die drie soorten essays omvatten. De eerste soort zijn persoonlijke verhalen over zijn jeugd en loopbaan: passie voor zwemmen, musea, bibliotheken, inktvissen en ontroerende laatste gedachten. De tweede soort gaat over de geschiedenis van de wetenschap en de derde soort, het middelpunt van deze publicatie, gaat over neurologische cases. Het gaat daarbij om diagnostische mysteries, over hersenfuncties, seniele dementie, Alzheimer, bipolaire stoornis, schizofrenie. Men maakt met deze nieuwsgierige, groot mensenkenner, door menselijk gedrag gefascineerde Sacks een reis door het brein. In zijn unieke, briljante, opbeurende, goed leesbare korte essays en reflecties worden ook adviezen gegeven om het brein gezond te houden door biofilie (een band met de natuur) en muziek. Misschien is Sacks wel iets te pessimistisch als het gaat om het non-stopgebruik van de sociale media en zijn mening dat we overrompel…Lire la suite

À propos de Oliver Sacks

CC BY-SA 3.0 - Image by Maria Popova

Oliver Wolf Sacks né le 9 juillet 1933 à Willesden à Londres et mort le 30 août 2015 à Greenwich Village, est un médecin, neurologue et écrivain britannique.

Professeur à l'université Columbia et médecin consultant dans de nombreux hôpitaux new-yorkais, il a écrit plusieurs ouvrages sur différents cas cliniques qu'il a rencontrés au cours de sa carrière. Il atteint une notoriété mondiale grâce à ses œuvres de vulgarisation décrivant les troubles du comportement observés dans les lésions cérébrales. Par ses récits composés d'une suite d'anecdotes qu'il rapporte et analyse, il rend ainsi accessibles ses conclusions auprès d'un grand public non spécialisé.

Son livre l'Éveil (Awakenings), qui a remporté le Hawthornden Prize en 1974, a donné lieu à…En lire plus sur Wikipedia