Livre
Néerlandais

Joseph Roth in Berlijn : een leesboek voor wandelaars

Michael Bienert (éditeur intellectuel), Joseph Roth (auteur)

Joseph Roth in Berlijn : een leesboek voor wandelaars

Schetsen van de Oostenrijkse schrijver (1894-1939) over het leven in Berlijn in de jaren twintig en dertig.
Titre
Joseph Roth in Berlijn : een leesboek voor wandelaars
Éditeur intellectuel
Michael Bienert
Auteur
Joseph Roth
Langue
Néerlandais
Langue originale
Allemand
Titre original
Joseph Roth in Berlin : ein Lesebuch für Spaziergänger
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Atlas, 2009
263 p. : ill.
ISBN
9789045006277 (hardback)

Commentaires

Ik teken het gezicht van de tijd"

Joseph Roth in berlijnJoseph Roth wordt steevast geassocieerd met Wenen en met zijn ballingschap in Parijs. Het zijn echter zijn reportages over Berlijn die zorgden voor grote roem als journalist. En het is in Berlijn dat hij de romans schreef die hem onvergetelijk maken.

Roth had een zeer dubbelzinnige relatie met Berlijn. Het was de plek waar hij als reportageschrijver zijn brood verdiende, maar blind voor de duistere kanten van deze jongeling onder de Europese grootsteden was hij niet. Roth arriveerde er in 1920. Als Oostenrijks-Hongaars oorlogsvrijwilliger had hij vanaf 1916 meegewerkt aan een soldatenkrant, een ervaring die hem deze beroepskeuze influisterde: journalist.

Parvenu der grootsteden Berlijn in de roaring twenties is intussen uitgegroeid tot een mythe: literaire cafés, cabarets, politieke straatgevechten, broedplaats van experimentele kunst. Namen? Genoeg om een telefoonboek te vullen. Brecht…Lire la suite
Van Joseph Roth (1894-1939) is recent een indrukwekkend aantal titels vertaald. Dit is ‘een leesboek voor wandelaars’, samengesteld uit reportages over de stenen stad Berlijn. Het bijzondere is dat Roth niet gek was op Berlijn, maar als journalist nieuwsgierig genoeg om de grootstad tot in alle uithoeken te willen (laten) kennen. Roth is verslaggever, speurder en sceptisch toeschouwer, geen flaneur als Franz Hebbel en Walter Benjamin die indertijd ook over Berlijn geschreven hebben. Het Berlijn van Roth is meer dat van Berlin Alexanderplatz – hij schuwt de politiek niet, ziet de schaduwzijden, vertelt hoe het is om als jood daar te leven, schrijft over de vermaaksindustrie, het verkeer, de Rijksdag, het literaire leven enzovoort. Hij wist toen nog niet wat Duitsland in petto had, hij zelf zou in 1933 het land ontvluchten, maar op een of andere manier hangt over alles in die hectische stad al een schaduw van de zwarte jaren die zouden volgen.