Livre
Néerlandais

De jacht op Pablo Escobar

Mark Bowden (auteur)

De jacht op Pablo Escobar

Journalistiek verslag van de jacht op de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar, die in 1993 tijdens een vuurgevecht met de politie werd doodgeschoten.
Titre
De jacht op Pablo Escobar
Auteur
Mark Bowden
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Killing Pablo
Éditeur
Amsterdam: Boekerij, © 2017
412 p., [8] p. foto's
ISBN
9789022576953 (paperback)

Commentaires

De jacht op Pablo beschrijft de misdadige carrière van een van de meest geharde criminelen ter wereld, Pablo Escobar, de grote don van het beruchte Medellin-drugskartel. Journalist Mark Bowden legt in deze parel van onderzoeksjournalistiek vooral de structuren en de organisatie bloot van de wijdvertakte militaire operatie die Escobar ten val bracht.

Bowden sprak met soldaten, agenten en hooggeplaatste ambtenaren die van nabij betrokken waren bij de mensenjacht. Daarbij legde hij de hand op geheime documenten en afschriften van Escobars telefoongesprekken, die door de geheime diensten van de VS en Colombia werden afgeluisterd. Om deze spannende en moeizame wedren naar de uiteindelijke overwinning in een ruimer kader te plaatsen, toont Bowden bovendien ook een omvattend beeld van de Colombiaanse samenleving en hoe Escobar gebruik kon maken van het karakteristieke geïnstitutionaliseerde geweld om van kleine crimineel uit te groeien tot de maffioso die uiteindelijk het groot…Lire la suite
Pablo Escobar was het hoofd van het grootste Colombiaanse drugskartel en maakte de stad van waaruit hij opereerde, Medellin, wereldbekend. Het is het typische verhaal van een man die zich opwerkt vanuit het niets tot een man die miljarden op zijn bankrekening had staan en miljoenen mensen terroriseerde. Tijdens zijn korte hoogtepunt (1989 tot aan zijn dood in 1993) had hij zoveel invloed door omkoping van politie, journalisten en leden van de rechterlijke macht dat hij onaantastbaar leek. Hij werd bijna uitgeleverd aan de Verenigde Staten, gaf zich vrijwillig aan om te zitten in een door hem gefinancierde luxegevangenis maar moest daar ook vluchten. Het laatste anderhalf jaar van zijn leven bestond uit een klopjacht waarbij Colombia en de Verenigde Staten samenwerkten. Deze herdruk, uitgegeven naar aanleiding van het succes van de tv-serie Narcos, is een zeer degelijk stuk onderzoeksjournalistiek met authentieke bronnen, documenten en telefoongesprekken. Misschien wordt iets te weinig…Lire la suite

À propos de Mark Bowden

CC BY-SA 4.0 - Image by Fuzheado

Mark Bowden est un journaliste américain. Il a longtemps travaillé au Philadelphia Inquirer. Il est l'auteur de livres à succès, dont le plus célèbre est : La Chute du faucon noir, publié en 1999, et adapté au cinéma par Ridley Scott.

  • Bringing the Heat (1994; (ISBN 0-679-42841-0))
  • Black Hawk Down: A Story of Modern War (1999; (ISBN 0-87113-738-0))
  • Doctor Dealer: The Rise and Fall of an All-American Boy and His Multimillion-Dollar Cocaine Empire (2000; (ISBN 0-8021-3757-1))
  • Killing Pablo: The Hunt for the World's Greatest Outlaw (2001; (ISBN 0-87113-783-6))
  • Our Finest Day : D-Day, June 6, 1944 (2002; (ISBN 0-8118-3050-0)…En lire plus sur Wikipedia