Livre
Néerlandais

De afrekening : het einde van Osama bin Laden

Mark Bowden (auteur)

De afrekening : het einde van Osama bin Laden

Beschrijving van de tien jaar durende klopjacht op Osama Bin Laden door de Amerikaanse veiligheidsdiensten. Bin Laden werd in 2011 uitgeschakeld, iets dat volgens Bowden mogelijk was dankzij intense voorbereiding. Hij bespreekt ook de presidentiële ontwikkeling van Barack Obama.
Extra subject
NRC, boeken
Titre
De afrekening : het einde van Osama bin Laden
Auteur
Mark Bowden
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
The finish : the killing of Osama Bin Laden
Édition
1
Éditeur
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2012
318 p.
ISBN
9789085424239 (paperback)

Commentaires

Mark Bowden, journalist en chroniqueur van Amerikaanse bijzondere operaties en interventies die met werken als Black Hawk Dawn internationaal succes oogstte, buigt zich in De afrekening over de jacht op ’s werelds meest gezochte terrorist, Osama Bin Laden. Net als in vorige werken kon Bowden ook nu weer rekenen op uniek bronnenmateriaal dat hem ter hand werd gesteld door beleidsmakers en medewerkers van de Amerikaanse veiligheidsdienst die betrokken waren bij de jarenlange voorbereidingen die zouden leiden tot de uiteindelijke climax: het elimineren van het brein achter de terreurdaad van 11 september 2001. Het kostte specialisten van de CIA en militaire geheime organisaties tien jaar om inzicht te verwerven in de over verschillende landen verspreide individuen die de kerngroep uitmaakten van Al Qaeda. Stap voor stap beschrijft Bowden de tactieken en strategieën die werden aangewend in deze nieuwe vorm van oorlogsvoering. Bowden is zoals altijd op zijn sterkst wanneer hi…Lire la suite
Sinds de succesvolle operatie van Amerikaanse Navy SEALs in Abbottabad in mei 2011, waarbij de leider van het terreurnetwerk Al-Qaida Osama Bin Laden de dood vond, zijn talloze boeken en docudrama's verschenen over deze spraakmakende commandoactie. Vooral het verslag van een van de commando's die bij de aanval aanwezig was, 'Geen makkelijke dag' (2012)* door Mark Owen (pseudoniem), kreeg veel aandacht. Mark Bowden gaat in 'De afrekening' echter verder. Hij beschrijft niet alleen het operationele besluitvormingsproces, de voorbereidingen en de uitvoering van de aanval op de verblijfplaats van Osama Bin Laden in Pakistan, maar ook de hoogtepunten uit de jarenlange speurtocht van de Amerikaanse inlichtingendiensten naar het brein achter de aanslagen van 'nine/eleven'. Naast de militaire aspecten van deze operatie beschrijft de auteur tevens de discussies tijdens de politieke besluitvorming in het Witte Huis rond deze spectaculaire actie. President Obama maakte na zijn aantreden de zoekto…Lire la suite

À propos de Mark Bowden

CC BY-SA 4.0 - Image by Fuzheado

Mark Bowden est un journaliste américain. Il a longtemps travaillé au Philadelphia Inquirer. Il est l'auteur de livres à succès, dont le plus célèbre est : La Chute du faucon noir, publié en 1999, et adapté au cinéma par Ridley Scott.

  • Bringing the Heat (1994; (ISBN 0-679-42841-0))
  • Black Hawk Down: A Story of Modern War (1999; (ISBN 0-87113-738-0))
  • Doctor Dealer: The Rise and Fall of an All-American Boy and His Multimillion-Dollar Cocaine Empire (2000; (ISBN 0-8021-3757-1))
  • Killing Pablo: The Hunt for the World's Greatest Outlaw (2001; (ISBN 0-87113-783-6))
  • Our Finest Day : D-Day, June 6, 1944 (2002; (ISBN 0-8118-3050-0)…En lire plus sur Wikipedia