Livre
Néerlandais

Mijn vriendschap met Jezus

Lars Husum (auteur), Kor De Vries (traducteur)
Een jongeman zit na allerlei dramatische gebeurtenissen volkomen vereenzaamd in zijn kamer als daar ineens een man op sandalen verschijnt die zich Jezus noemt en hem aanraadt te verhuizen naar het dorp waar zijn moeder is opgegroeid.
Titre
Mijn vriendschap met Jezus
Auteur
Lars Husum
Traducteur
Kor De Vries
Langue
Néerlandais
Langue originale
Danois
Titre original
Mit venskab med Jesus Kristus
Édition
1
Éditeur
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, 2009
304 p.
ISBN
9789046805695 (paperback)

Commentaires

Deze roman bestaat uit twee sterk van elkaar verschillende delen. Hoofdfiguur Nikolaj is de zoon van de populaire Deense popartieste Grith Okholm. Hij is dertien wanneer zij en haar man Allan om het leven komen bij een verkeersongeval. Lars blijft samen met zijn twintigjarige zus Sanne alleen in Kopenhagen achter. Financieel hebben ze geen problemen, en Sanne is een sterke persoonlijkheid die goed over haar broertje waakt.

Het probleem ligt bij Nikolaj zelf. Hij ontwikkelt een sterke 'zusbinding' en is bang dat ze haar interesse voor hem zal verliezen. Om zich van haar voortdurende aandacht te verzekeren gedraagt Nikolaj zich als een ongeleid projectiel en neemt hij als 'veelbelovend psychopaat' steeds meer zijn toevlucht tot zinloos geweld. Het trieste hoogtepunt wordt bereikt wanneer hij zijn vriendin Silje (zangeres van de covergroep Grith Okholm Jam) mishandelt. Dan breekt bij Sanne de veer: ze pleegt zelfmoord en laat haar man Brian en hun zoontje alleen achter.

Vee…Lire la suite
Zelfdoding, zelfhaat, misleiding, geweld, vriendschap en liefde. Dat zijn de thema's van deze debuutroman van de Deense dramaturg en tekstschrijver (1975). Centraal staat de ik-figuur Nikolaj. Hij is de zoon van een popzangeres en een postbode, die omkomen bij een verkeersongeluk. Nikolajs zus is de vervangende moeder. Nikolaj ontwikkelt een claustrofobische verhouding tot haar. Hij drinkt, is aggressief en leeft met een knoop in zijn buik die verschijnt als zijn gedachten gewelddadig worden. Vriendin en zangeres Silje heeft veel geduld met hem, maar liefde kan hij niet verdragen en hij slaat haar in elkaar. Wanhopig pleegt zijn zus zelfmoord. Nikolaj zit vokomen vereenzaamd in zijn kamer als daar ineens een man op sandalen verschijnt die zich Jezus noemt en hem aanraadt te verhuizen naar het dorp in Jutland waar zijn moeder is opgegroeid. Hij gaat, maakt nieuwe vrienden die hem helpen 'een goed mens' te worden. Gebukt onder schuld en schaamte keert hij nog eenmaal terug naar Kopenhag…Lire la suite