Livre
Néerlandais

Het lied van de geesten : roman

Jesmyn Ward (auteur), Harm Damsma (traducteur), Niek Miedema (traducteur)

Commentaires

De doden reizen mee

Roman. Een helse tocht door Mississippi leverde de Amerikaanse schrijfster Jesmyn Ward in 2017 de National Book Award op.

Leonie, de moeder van Jojo, heeft kraamtaart gekocht voor de dertiende verjaardag van haar zoon. Ze is niet in staat om voor haar kinderen te zorgen, vindt granma, haar moeder. Omdat granma op sterven ligt, is er dit jaar geen versgebakken taart.

Met dit incident begint Het lied van de geesten van Jesmyn Ward, een roman over twee gezinnen aan de kust van de staat Mississippi. Granma en granpa zijn zwart. Dochter Leonie is samen met de blanke Michael, vader van Jojo en Kayla. Michaels familie is nog op een andere manier met Leonie's gezin verbonden: een neef van hem heeft Leonies broer, Given, vermoord. De moord werd door de blanke familie een jachtongeluk genoemd.

Granma was niet gelukkig toen Leonie een blanke man uitkoos, maar ze heeft zich erbij neergelegd. In het leven kan je beter meegaan met de stroom, vindt ze. Granpa denkt er anders over. Hij kampt met demonen. Als jongeman zat hij vast in de Parchman-gevangenis. Hij nam er Richie onder de vleugels, een zwarte…Lire la suite

Spoken uit het verleden

De klassieke road novel is een romantisch genre, een verheerlijking van de rafelranden van de Amerikaanse samenleving. Met Het lied van de geesten, bekroond met de National Book Award, laat Jesmyn Ward (1977) zien dat als je zwart bent in het arme Diepe Zuiden, er weinig te verheerlijken valt. De rafelranden zijn de grens tussen leven en dood.

Op het platteland langs de kust van Mississippi wonen de drugsverslaafde Leonie, haar ouders, en haar kinderen Jojo en Kayla. Leonie is een nalatige, agressieve moeder, maar een goede geliefde: ze wil per se Michael, de witte vader van de kinderen, uit de gevangenis ophalen wanneer hij vrijkomt. Samen met de kinderen en een vriendin onderneemt ze de lange reis naar het noorden van de staat. De reis kan ze alleen betalen door drugs te smokkelen. Het is een helse rit; Kayla kotst de oververhitte auto onder, Jojo vergaat van de honger en puberhormonen, het gezin wordt hardhandig aangehouden door de politie, Michael raakt in een gevecht verwikkeld. Bovendien reist er een geest mee, die zich aan Jojo opdringt.

Het lied van de geesten (oorspronkelijk Sing, Unburied, Sing uit 2017), is een broeierig boek vol contrasten, waar huiselijke drama's en bovennatuurlijke verschijnselen vloeiend samenkomen. De geestverschijningen staan voor de spoken uit het verleden, voor de geschiedenis v…Lire la suite

Expliciet én poëtisch beschrijft Jesmyn Ward (1977) de geschiedenis van het Amerikaanse racisme vanuit eigentijds perspectief. De dertienjarige Jojo woont met zijn zusje bij zijn grootouders aan de kust van Mississippi. Het leven van hun zwarte moeder Leonie is verscheurd door criminaliteit en haar verslaving aan meth. Als Leonie’s echtgenoot Michael een straf van drie jaar heeft uitgezeten in de beruchte Parchman gevangenis, sleept zij haar kinderen in een lange autorit mee om hem op te halen. Zij reizen door een gebied dat de gevolgen van het rassengeweld uit het verleden nog niet heeft verwerkt. Bij de gevangenis pikken ze niet alleen Michael op, maar ook de geest van Richie, een twaalfjarige jongen die pas vrede vindt als eindelijk zijn gruwelijke verhaal wordt verteld. Het is aan Jojo om zijn opa te vragen het verhaal van Richie te vertellen, want Jojo’s opa is de enige getuige van Richie’s dood. En Richie’s geest is niet alleen. Het lied van de geesten wordt gezongen door een ko…Lire la suite

Onderweg in Mississippi

Jesmyn Ward schrijft licht en liefdevol over de outcasts in de VS.

De gebeurtenissen in 'Het lied van de geesten' van de Amerikaanse Jesmyn Ward (1977) zouden zo uit een mistroostige roadmovie geplukt kunnen zijn. Leonie, een aan meth verslaafde moeder in een klein plaatsje in de Amerikaanse staat Mississippi, sleept haar twee kinderen mee op een lange autorit om hun vader op te halen, die een straf van drie jaar heeft uitgezeten in de beruchte Parchmangevangenis. Hun reis verloopt chaotisch, bijna rampzalig zelfs. Op de terugweg nemen ze niet alleen Leonie's vriend mee, maar ook een zak drugs en een schim uit een verleden dat als een schaduw over dit breekbare gezin hangt.

Om deze vreugdeloze feiten heen heeft Ward echter een schitterende en warmbloedige roman geschreven. Anonieme achtergestelden of probleemgevallen - arme plattelanders, drugsverslaafden, tienermoeders - leer je bij Ward kennen als mensen met rijke innerlijke levens en geschiedenissen vol liefde en leed. Ward schrijft even meeslepend over het natuurschoon van de kuststreek…Lire la suite

À propos de Jesmyn Ward

CC BY-SA 3.0 - Image by Jesmimi

Jesmyn Ward, née le 1er avril 1977 à Berkeley (Californie), élevée à DeLisle, dans l’état du Mississippi, est une romancière américaine.

Biographie

Née en Californie, elle rejoint le Mississipi à l'âge de trois ans, accompagnant sa famille (Ward et Dedeaux), dans différents lieux : DeLisle, Gulfport, Pass Christian, et accessoirement à La Nouvelle-Orléans. Son autobiographie, Les Moissons funèbres, évoque son frère Joshua et ses deux sœurs Nerissa et Charine, la famille proche, et les cinq jeunes décédés de mort violente au début des années 2000.

Elle est la première de la fratrie à bénéficier d’une bourse pour l’Université Stanford. Elle obtient en 2005 un MFA (master of fine arts) en création littéraire à l'Université du Michigan. La même année, sa maison familiale de DeLisle est ino…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions