Livre
Néerlandais

Hillbilly Blues : een memoir over een familie en een cultuur in crisis

J.D. Vance (auteur), Ton Heuvelmans (traducteur)

Hillbilly Blues : een memoir over een familie en een cultuur in crisis

Titre
Hillbilly Blues : een memoir over een familie en een cultuur in crisis
Auteur
J.D. Vance
Traducteur
Ton Heuvelmans
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Hillbilly elegy : a memoir of a family and culture in crisis
Éditeur
Amsterdam: Nijgh & Van Ditmar, © 2017
287 p.
ISBN
9789038804019 (paperback)

Commentaires

Het verdriet van Kentucky

Memoir. Hillbilly blues biedt een ongegeneerde en genereuze blik in het hart van blank en arm Amerika.

Hoe komt het toch dat de blanke arbeidersklasse in de Verenigde Staten op minder dan één generatie tijd is overgestapt van de Democraten naar de Republikeinen, en vorig jaar voluit heeft gestemd voor de politieke outsider Donald Trump?

Die vraag blijkt bijzonder complex. In Hillbilly blues, de pas verschenen Nederlandse vertaling van het succesboek van J.D. Vance, geeft de auteur een gelaagd en erg persoonlijk antwoord.

Vance groeide op tussen Kentucky en Ohio, staten die mijnbouw en industrie verloren, en er onder meer een dramatische drugsepidemie, gebroken gezinnen en huiselijk geweld voor in de plaats kregen. De auteur laat ongegeneerd in zijn hart kijken, en in de vaak tragische lotgevallen van zijn verknipte familie.

Hij heeft een onconventionele en grofgebekte grootmoeder, die een groot geweer, maar gelukkig een nog veel groter hart heeft. Hij heeft ook een verslaafde moeder die even vaak verandert van levensp…Lire la suite

De auteur (1984) is afgestudeerd aan de Yale universiteit, is een geslaagd advocaat, heeft als marinier gevochten in Irak en is gelukkig getrouwd. Niet zo’n uitzonderlijke Amerikaan dus, op het eerste gezicht. Tenminste als je niet zijn afkomst in aanmerking neemt. Vance stamt uit een specifieke bevolkingsgroep die bekend staat als de hillbilly’s, rednecks en white trash. Niet bepaald een milieu waar je als kansrijk wordt grootgebracht. Vance schrijft een elegie over het milieu waaruit hij voortkomt. Zijn kroniek richt zich met name op zijn grootouders, Papaw en Mamaw die van Kentucky emigreren naar het industriegebied in Ohio. Zijn boek is een kroniek geworden over de hillbilly’s waaruit zijn grootouders stammen, met een cultuur van trots, zelfredzaamheid, eer en geweld. Een cultuur die vaak werd bezongen, maar in de moderne tijd is verworden tot een cultuur met uitvreters, afhankelijke pessimisten en verslaafden. Deze kroniek is uitstekend geschreven en geeft een sociologische inkij…Lire la suite