De gave is het tweede deel uit de reeks âHeks en tovenaarâ, een serie van James Patterson en Ned Rust over een broer en zus met magische krachten die door een duister regime opgejaagd worden. In het eerste deel, Heksenjacht, maakten we kennis met Whit en Wisty Allgood, twee tieners die bij hun familie weggerukt werden door de Nieuwe Orde omdat ze duistere krachten zouden bezitten. Aan het begin van het tweede deel, De gave, weet Wisty op het nippertje aan haar openbare executie te ontsnappen. Dit is de start voor verschillende vlucht- en vechtpogingen van de Allgoods die een einde proberen te maken aan het vreselijke bewind van de Nieuwe Orde en zijn leider âDe Ene Die De Ene isâ. De wereld waarin Whit en Wisty leven is een echte dystopie geworden: kinderen worden ontvoerd en gehersenspoeld, steden zijn verlaten: âIk ren door verlaten straten, langs lege winkels, een politiebureau zonder politiemensen, een dichtgetimmerde school, een bioscoop [â¦] ik zi…
Lire la suite
De gave is het tweede deel uit de reeks âHeks en tovenaarâ, een serie van James Patterson en Ned Rust over een broer en zus met magische krachten die door een duister regime opgejaagd worden. In het eerste deel, Heksenjacht, maakten we kennis met Whit en Wisty Allgood, twee tieners die bij hun familie weggerukt werden door de Nieuwe Orde omdat ze duistere krachten zouden bezitten. Aan het begin van het tweede deel, De gave, weet Wisty op het nippertje aan haar openbare executie te ontsnappen. Dit is de start voor verschillende vlucht- en vechtpogingen van de Allgoods die een einde proberen te maken aan het vreselijke bewind van de Nieuwe Orde en zijn leider âDe Ene Die De Ene isâ. De wereld waarin Whit en Wisty leven is een echte dystopie geworden: kinderen worden ontvoerd en gehersenspoeld, steden zijn verlaten: âIk ren door verlaten straten, langs lege winkels, een politiebureau zonder politiemensen, een dichtgetimmerde school, een bioscoop [â¦] ik zie helemaal niemand. Alles lijkt onwerkelijk hier. Is dit echt? Verbeeld ik me deze troosteloze verlatenheid?â De dystopie komt ook tot uitdrukking in de controle die De Ene Die De Ene Is (de Big Brother van dienst) uitvoert. Via grote videoschermen communiceert, manipuleert en bespioneert hij de buitenwereld om beslag te kunnen leggen op de magische krachten van Whit en Wisty zodat hij oppermachtig kan worden.
Wie het eerste deel van âHeks en tovenaarâ niet gelezen heeft, kan gemakkelijk bij dit tweede deel aanpikken. Regelmatig wordt er de nodige uitleg gegeven over hoe de dingen in elkaar zitten. Soms werkt dit zelfs storend. Wanneer één van de personages breedvoerig iets staat âuit te leggenâ wordt de vaart uit het verhaal genomen: âTer informatie, een passage is een moeilijk te doorgronden plek waar het weefsel van deze wereld⦠zacht is. Maar er binnengaan kan allesbehalve zacht zijn. Een passage kan je naar een totaal andere plaats, tijd en dimensie slingeren⦠of je met geweld naar plekken brengen waar je liever niet zou zijn.â Patterson en Rust laten hun personages vaak uit het verhaal treden om er commentaar op te geven, een ingreep die soms artificieel aandoet. Dat het verhaal verder wel vaart heeft, blijkt uit de ultrakorte hoofdstukken die afwisselend vanuit het standpunt van Wisty en van Whit geschreven worden. De Allgoods tuimelen letterlijk (al dan niet via passages) in verschillende bevreemdende situaties: ze worden achtervolgd door allerlei monsters uit schaduwland, ze proberen een stel gehersenspoelde kinderen te redden, komen vervolgens in een heropvoedingslaboratorium terecht waaruit ze moeten ontsnappen, ze veranderen zichzelf in vissen, leeuwen en vogels en proberen ten slotte nog eens aan een executie te ontsnappen.
De gebeurtenissen volgen elkaar zo snel op, dat er geen sprake meer is van een spanningslijn. Alles gebeurt in een vliegende vaart, zonder aanleiding of oorzaak. Er wordt naar niets toegewerkt en dat neemt de beoogde spanning eigenlijk helemaal weg. De personages Whit en Whisty blinken ook niet bepaald uit in originaliteit: Wisty is de flapuit die zich snel door emoties laat meeslepen en Whit is de beschermende broer die zwelgt in zijn heimwee naar zijn vriendin die door de Nieuwe Orde ontvoerd werd. De dialogen tussen de personages zijn, net zoals de humor in dit boek, vaak flauw. Er zit geen enkele diepgang in De gave, alles is vrijblijvend en hersenloos vermaak.
[Johanna Ferket]
Masquer le texte