Acht maanden in de Gazastraat

Hilary Mantel (auteur), Harm Damsma (traducteur), Niek Miedema (traducteur)
Titre
Acht maanden in de Gazastraat
Auteur
Hilary Mantel
Traducteur
Harm Damsma Niek Miedema
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Eight months on Ghazzah Street
Titre parallèle
8 maanden in de Gazastraat
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2017
351 p.
ISBN
9789025449865 (hardback)

Plusieurs formats:

Commentaires

Zoutpilaren op de passagierszetel

Roman. Vrouw en expat zijn in Saudi-Arabië is geen pretje. Hilary Mantel maakte het mee en verwerkte het in Acht maanden in de Gazastraat. Het boek uit de tijd voor ze bekend werd met haar meesterlijke historische romans, is nu pas vertaald.

'Opgesloten in die donkere kamers terwijl het leven zich elders afspeelde en mijn lichaam vreemde mutaties onderging, hoopte ik een woede op waarmee je het dak van een huis zou kunnen blazen', schreef Hilary Mantel in haar memoires De geest geven, over haar jaren in Saudi-Arabië. Jeddah kwam op de dertigjarige Mantel over als een gevangenis. De expatvrouwen 'zwermden als muggen' om haar heen en bleven maar vragen wanneer ze aan kinderen zou beginnen.

De roman Acht maanden in de Gazastraat verscheen in 1988. Het boek, nu voor het eerst in het Nederlandse vertaald, is onmiskenbaar een van Mantels meest autobiografische romans. Frances Shore is gezegend met een al even ironische kijk op het leven als haar schepper. Ze is even nieuwsgierig als doortastend, allemaal eigenschappen die niet gewenst zijn in Saudi-Arabië, en vooral niet bij vrouwen. Frances is een cartograaf die met haar man, bouwkundig ingenieur, naar Jeddah verhuist na…Lire la suite

De Engelse cartografe Frances Shore volgt in de jaren tachtig van de twintigste eeuw haar man Andrew naar Djedda in Saudi-Arabië, waar hij tegen een riant salaris als architect wordt ingehuurd door een bouwbedrijf voor een groot bouwproject. Omdat ze niet in de expat-compound willen wonen, huren ze woonruimte in een appartementengebouw, waar Frances in het ultraconservatieve islamitische land haar beroep niet kan uitoefenen en veel thuis komt te zitten. Ze heeft alleen wat contacten met buurvrouwen die een wonderlijke kijk op westerlingen hebben en komt zelden buiten. Daardoor raakt ze steeds meer in de ban van wat er wel of niet gebeurt in de lege flat in het gebouw. De romans van de belangrijke Engelse auteur (1952), die in 2009 en 2012 de Man Booker Prize ontving, vallen op door een elegante stijl, psychologisch drama, de ontmaskering van hypocrisie en (zwarte) humor. Dat geldt ook voor deze mooie roman, waarin ze in een meesterlijke, onderkoelde stijl Frances' leven in het streng …Lire la suite

À propos de Hilary Mantel

Hilary Mary Mantel, née le 6 juillet 1952 à Glossop en Angleterre, est une romancière britannique. Elle a écrit également des nouvelles et des articles de critique littéraire.

Biographie

Hilary Mantel grandit à Glossop dans le Derbyshire dans une famille catholique. Lorsque ses parents se séparent, elle part vivre avec sa mère dans le Cheshire et ne revoit jamais son père. Elle fait sa scolarité dans une école catholique puis étudie à la London School of Economics et à l'université de Sheffield.

Dès l'adolescence, elle souffre d'endométriose. Après son mariage, elle voyage en Afrique avec son mari géologue. À 27 ans, elle subit une première opération où on lui retire utérus et ovaires. D'autres opérations suivent au fil des années.

Ses livres publiés depuis 1985 relèvent du genre de l’autofiction ou du…En lire plus sur Wikipedia

Suggestions