Livre
Néerlandais

Kroniek van een aangekondigde dood : roman

Novelle over de gebeurtenissen rond de moord op een inwoner van een dorpje in Colombia, verteld door een dorpsgenoot en vriend van het slachtoffer.
Sujet
Colombia, Wraak
Titre
Kroniek van een aangekondigde dood : roman
Auteur
Gabriel García Márquez
Traducteur
Mariolein Sabarte Belacortu
Langue
Néerlandais
Langue originale
Espagnol
Titre original
Crónica de una muerte anunciada
Édition
28
Éditeur
Amsterdam: Meulenhoff, 2014 | Autres éditions
125 p.
ISBN
9789029088633 (paperback) 9789029090490 (paperback)

Commentaires

De dag dat ze hem zouden doden...": dat is de ongewone aanhef van deze korte Zuid-Amerikaase roman, die zowat de kroniek wil zijn van een moord, door twee broers bedreven om de oneer te wreken die hun zuster was aangedaan. Het eigenlijke drama en dus ook het kader van de roman beslaat nauwelijks één uur in de tijd, maar in dat ene uur zitten, naast een haarfijne beschrijving van de gebeurtenissen zelf, voorgeschiedenis en omstandigheden verwerkt die tot de moord hebben geleid en hem meer en meer een ritueel karakter geven, hem doen voorkomen als de afsluiting van een onontkoombaar proces met tragische allures. Andermaal toont de Colombiaanse auteur hierbij aan over ruimschoots voldoende vormbeheersing te beschikken om dit voor ons eerder exotische gegeven van Zuid-Amerikaanse schijn-bravoure bijna hallucinant te laten overkomen, ook al weet men van bij de aanhef al waarop het drama zal uitlopen. [Hugo Van Hoecke]
Deze novelle verhaalt de omstandigheden rond de moord op Santiago Nasar, gepleegd door de tweelingbroers Vicario in een dorp in Guijara. In deze Columbiaanse streek is Màrquez in 1928 geboren en daar speelt zich eveneens zijn ook hier niet geëvenaarde meesterwerk 'Honderd jaar eenzaamheid' af. Het verhaal wordt op niet-lineaire wijze verteld door een dorpsgenoot en schoolvriend van Santiago m.b.v. getuigenissen van een groot aantal dorpelingen. Het boek draagt kenmerken het eerdere werk van Màrquez. Men vindt bijvoorbeeld weer de afstandelijke verteltrant, die onder meer maakt dat de humor nergens misplaatst is, de originele, vaak terloopse, pittoreske details en het bovennatuurlijke. De kwaliteit van het boek beantwoordt aan wat van deze auteur verwacht mag worden. In deze druk is ook opgenomen 'Het verhaal van het verhaal' over de ontstaansgeschiedenis van deze op ware gebeurtenissen gebaseerde novelle. Normale druk.

À propos de Gabriel García Márquez

CC BY-SA 2.0 - Image by Jose Lara

Gabriel García Márquez, né le 6 mars 1927 à Aracataca (Colombie) et mort le 17 avril 2014 à Mexico, est un écrivain colombien.

Romancier, nouvelliste, mais également journaliste et militant politique, il reçoit en 1982 le prix Nobel de littérature. Affectueusement surnommé « Gabo » en Amérique du Sud, il est l'un des auteurs les plus significatifs et populaires du XXe siècle. Son œuvre se démarque par un imaginaire fertile et constitue une chronique à la fois réaliste, épique et allégorique de l'Amérique latine dans laquelle se recoupent son histoire familiale, ses obsessions et ses souvenirs d'enfance. Il est comparé dans la presse à François Rabelais pour sa prose truculente ainsi qu'…En lire plus sur Wikipedia