Livre
Néerlandais

Vergif & verboden producten : over gifslangen, drugshonden en dioxinekippen

Evelien De Vlieger (auteur), Jan Tytgat (collaborateur), Sebastiaan Van Doninck (dessinateur)

Vergif & verboden producten : over gifslangen, drugshonden en dioxinekippen

Dans la série:
Public cible:
9-11 ans et plus
'Hoe kun je zien of een plant giftig is?', 'Wat doet een toxicoloog?' en 'Wat is het giftigste dier?'. Allerlei vragen over vergif worden beantwoord. Met grappige kleurentekeningen, vragen en proefjes. Vanaf ca. 9 t/m 12 jaar.
Titre
Vergif & verboden producten : over gifslangen, drugshonden en dioxinekippen
Auteur
Evelien De Vlieger
Collaborateur
Jan Tytgat
Dessinateur
Sebastiaan Van Doninck
Langue
Néerlandais
Éditeur
Tielt: Lannoo, 2008
62 p. : ill.
ISBN
9789020978087

Commentaires

De 'Kinderuniversiteit' is een bekende reeks die aanvankelijk veel succes kende in het Duitse taalgebied. Er verschenen al een zestal boekjes in deze serie. De KU Leuven stelde zijn deur open voor leergierige kinderen, die de proffen konden bestoken met vragen over actuele thema's uit wetenschappen, psychologie, geschiedenis enz.

Evelien de Vlieger bundelde in dit boek de antwoorden van professor Jan Tytgat op vragen over Vergif en verboden producten. In zes hoofdstukken wordt een antwoord gegeven op de meest prangende vragen, zoals 'Moet je melk drinken als je vergiftigd bent?', 'Hoe kun je zien of een plant giftig is?' en 'Is plastic echt zo giftig als altijd beweerd wordt?'. Het zijn vragen die niet alleen kinderen uit de beoogde leeftijdsgroep (8 tot 13 jaar) bezighouden, maar ook interessant zijn voor volwassenen. Op die manier maakt de reeks op een speelse manier een dialoog tussen volwassenen en kinderen mogelijk.

Het boek geeft een definitie van vergif en …Lire la suite
Allerlei vragen over gif, in alle soorten en maten, worden beantwoord: of het nu komt van planten, dieren en bacteriën of van producten van de aarde of de mens zelf. In zeven hoofdstukken bespreekt de auteur op nuchtere wijze en in duidelijke taal de kenmerken en gevaren van verschillende giffen zoals atropine, nicotine, slangengif, tetanus, cadmium, koolstofmonoxide, dioxine en cannabis, ingedeeld bij waar ze vandaan komen. Er is een apart hoofdstuk over drugs. In elk hoofdstuk zijn een aantal kaders opgenomen met 'Weetjes' en 'Tips' en aan het eind van elk hoofdstuk staat een quiz met twee vragen om de kennis van het desbetreffende onderwerp te testen. Ook bevat het hoofdstuk over giffen die de mens produceert een proef om plastic te maken van een aardappel; milieuvriendelijk en afbreekbaar plastic dus. Een leerzaam boek voor kinderen van de midden- en bovenbouw van de basisschool met als contrast bij de serieuze inhoud veel grappige kleurrijke illustraties van Sebastiaan Van Doninc…Lire la suite

Vergif en verboden producten

Moet je melk drinken als je vergiftigd bent? Hoe kun je zien dat een plant giftig is? Kan je doodgaan aan een bord vol bedorven spaghetti? In de K.U. Leuven stelden kinderen honderden vragen over wetenschap, psychologie, geschiedenis enzovoort. Evelien de Vlieger bundelde de interessantste vragen en antwoorden in samenwerking met professor Jan Tytgat. Dit resulteerde in een prettig boek over een serieuze zaak: vergif! Hoewel dit overzicht slechts een staalkaart is van de verschillende soorten vergif, is de selectie en bespreking bijzonder te noemen. Eén en ander heeft ongetwijfeld te maken met de manier waarop dit boek tot stand kwam. Het met – opgetrokken wenkbrauwen - willen weten van de kinderen, heeft antwoorden getoverd van eenzelfde frisheid. Nergens lees je een betuttelend of bang makend woord. De auteur neemt de lezers au serieux. Een zweem van 'Silent witness' overvalt je soms wanneer je leest over de schade die bepaalde vergiften bij de mens kunnen aanrichten. Met leuke verw…Lire la suite

Suggestions