Livre
Néerlandais

Tussen de regels

Donna Leon (auteur), Atty Mensinga (traducteur)
Titre
Tussen de regels
Auteur
Donna Leon
Traducteur
Atty Mensinga
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
By its cover
Édition
1
Éditeur
Amsterdam: Cargo, 2015
269 p.
ISBN
9789023490968 (paperback)

Commentaires

DOOD EN ETEN IN VENETIË

Hier worden bibliotheken afgeschaft, in Venetië worden ze beroofd. Commissaris Brunetti moet een bloederige boekendiefstal ophelderen, maar lijkt zelf wel een personage uit een culinair damesromannetje.

Twee dozijn boeken heeft Donna Leon al aan commissario Guido Brunetti gewijd. Daarmee moet hij zowat de populairste Italiaanse speurneus ooit zijn, want Leon verkoopt miljoenen exemplaren van haar thrillers, die zich steevast in Venetië afspelen. Zelf woont ze er ook en, opmerkelijk, ze weigert haar boeken in het Italiaans te laten vertalen, ondanks de smeekbedes van veel lokale uitgevers. Officieel geeft ze als reden daarvoor het juk van de roem op: ze wordt nu al elke dag herkend door talloze toeristen, laat staan dat ook haar Italiaanse buren haar zouden bestormen om een handtekening. Maar misschien vreest ze vooral de toorn van haar medeburgers: de Italianen komen er niet al te best uit en Leon schuwt weinig spaghetticlichés. Het schiereiland is in haar boeken besmet met corruptie, toeristen worden er aan de lopende band beschimpt, de maffia heeft overal de hand in en de politie is lui, seksistisch en homofoob.

Ook Brunetti komt naar voren als een ijdele fat die zijn ur…Lire la suite

Commissario Guido Brunetti van de Venetiaanse recherche wordt gebeld door de directeur van een bibliotheek dat er kostbare banden zijn verdwenen en dat bladen uit onvervangbare boeken zijn gesneden. Een Amerikaanse geleerde die er onderzoek heeft gedaan wordt verdacht van de diefstal. Een belangrijke getuige zou de man zijn die dagelijks in de bibliotheek zat te lezen, een ex-priester die vooral in geschriften van kerkvaders geïnteresseerd was. Als ze deze man weten te traceren blijkt hij echter te zijn vermoord. Om de zaak op te lossen wandelt en vaart Brunetti heel Venetië door, de stad die als het ware een hoofdpersoon in het verhaal is, in dit deel nog sterker dan in eerdere delen. De liefhebber van de thrillers van Donna Leon geniet van alle beschrijvingen, wederwaardigheden en gesprekken. Van belang is de fijnzinnige manier waarop tussen de maaltijden, de kopjes koffie en glazen wijn door langzaam naar de oplossing toegewerkt wordt. Spectaculaire actie moet de lezer niet verwach…Lire la suite

À propos de Donna Leon

Donna Leon (/ˈdɒnə ˈliːɒn/), née le 28 septembre 1942 à Montclair, New Jersey, est une romancière américaine.

Biographie

Donna Leon est élevée dans une famille catholique proche du parti démocrate. Ses grands-parents paternels étaient espagnols et ses grands-parents maternels irlandais et allemands. Elle grandit à Bloomfield, dans le New Jersey. Ses parents mettent fortement l'accent sur l'éducation de leur fille. Mais, comme les héros de ses livres Guido Brunetti, Paola Falier et leurs enfants Raffaele et Chiara, qui « forment une sorte de famille idéale », Donna Leon se rappelle avoir été élevée dans une famille « très heureuse ».

Elle soutient une thèse sur Jane Austen. D'après le Guardian : « Donna Leon enseignait en Iran et terminait une thèse sur Jane Aust…En lire plus sur Wikipedia