Livre
Néerlandais
Bundel verhalen die zich op verschillende tijden en plaatsen afspelen, maar toch raakvlakken met elkaar tonen.
Titre
Wolkenatlas
Auteur
David Mitchell 1969-
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Cloud atlas
Éditeur
Amsterdam: Querido, 2005
540 p.
ISBN
90-214-7484-0
Plusieurs langues:

Commentaires

Even leek het erop dat wilde Amerikaanse horden de Booker Prize (www.themanbookerprize.com) zouden overspoelen, maar deze bekroning blijft nu definitief voorbehouden aan ingezetenen van de Commonwealth en Ierland. Wel wordt er een nieuwe Booker International Prize (www.manbookerinternational.com) gelanceerd, die tweejaarlijks uitgereikt wordt aan een nog levende auteur die in het Engels schrijft of gemakkelijk in Engelse vertaling te verkrijgen is. De eerste uitreiking is gepland voor mei 2005, op basis van een shortlist van 15 auteurs. De winnaar ontvangt £ 60.000, £ 10.000 meer dan de Booker Prize, maar het blijft afwachten of de nieuwe bekroning ook voor spectaculaire verkoopcijfers zal zorgen.

Dankzij de introductie van de Booker International Prize kan de Booker Prize -- die intussen aan zijn 36e editie toe is -- zijn eigenheid bewaren. Uit de 126 inzendingen werd een longlist van 22 boeken gedistilleerd. Bij het opmaken van de shortlist werden dit jaar de gehypete debutan…Lire la suite
Vijf verhalen, alle zeer verschillend wat betreft tijd, stijl en genre worden gestart, en breken abrupt af. Het zesde verhaal vormt de kern van het boek, gesitueerd in Oceanië in de verre toekomst, als de geschiedenis van de mensheid op zijn eind loopt na een grote catastrofe. Het bevat soms vage, soms duidelijke verwijzingen naar de voorgaande verhalen. Dan gaan de vijf eerste verhalen door en vindt het boek zijn structuur en samenhang. De schrijver schetst zijn visie op de toekomst van de mensheid. Fascinerend boek van jonge Britse schrijver (geb. 1969). Was genomineerd voor de Booker-prize, maar won tot veler verrassing niet. Inmiddels is het boek een bestseller. Schrijver toont zich een meester in genres en stijlen. Bovendien prachtig en inventief vertaald. Absolute aanrader! Vrij kleine druk.

À propos de David Mitchell

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell, né le 12 janvier 1969 à Southport, est un romancier anglais.

Biographie

David Mitchell est né à Southport, dans le Merseyside, en Angleterre et a étudié la littérature anglaise et américaine à l'Université du Kent avant de poursuivre par un Master of Arts en littérature comparée.

Il a vécu un an en Sicile, puis a déménagé à Hiroshima, où il a enseigné l'anglais technique à des étudiants pendant 8 ans, avant de retourner en Europe pour s'installer en Irlande, où il habite actuellement avec sa femme japonaise, Keiko, et leurs deux enfants.

Le premier roman de Mitchell, Écrits fantômes, a remporté le prix John-Llewellyn-Rhys (prix récompensant le meilleur ouvrage de littérature britannique écrit par un auteur de moins de 35 ans).

Ses deux romans suivants, number9dream, inédit en français,…En lire plus sur Wikipedia