Livre
Anglais
Bundel met elf verhalen die zich op verschillende tijden en plaatsen afspelen, maar toch raakvlakken met elkaar tonen.
Titre
Cloud atlas
Auteur
David Mitchell 1969-
Langue
Anglais
Éditeur
London: Sceptre, 2004
529 p.
ISBN
0-340-82277-5 0-340-82278-3 0-340-83237-1
Plusieurs langues:

Commentaires

Even leek het erop dat wilde Amerikaanse horden de Booker Prize (www.themanbookerprize.com) zouden overspoelen, maar deze bekroning blijft nu definitief voorbehouden aan ingezetenen van de Commonwealth en Ierland. Wel wordt er een nieuwe Booker International Prize (www.manbookerinternational.com) gelanceerd, die tweejaarlijks uitgereikt wordt aan een nog levende auteur die in het Engels schrijft of gemakkelijk in Engelse vertaling te verkrijgen is. De eerste uitreiking is gepland voor mei 2005, op basis van een shortlist van 15 auteurs. De winnaar ontvangt £ 60.000, £ 10.000 meer dan de Booker Prize, maar het blijft afwachten of de nieuwe bekroning ook voor spectaculaire verkoopcijfers zal zorgen.

Dankzij de introductie van de Booker International Prize kan de Booker Prize -- die intussen aan zijn 36e editie toe is -- zijn eigenheid bewaren. Uit de 126 inzendingen werd een longlist van 22 boeken gedistilleerd. Bij het opmaken van de shortlist werden dit jaar de gehypete debutan…Lire la suite
De zes verhalen uit dit boek brengen o.a. een zeereiziger uit de 19e eeuw, een verlopen Engelse musicus in het Vlaanderen uit het Interbellum, een Amerikaanse journaliste die aan een moordzaak werkt en een proces rond burgerlijke ongehoorzaamheid in een verre toekomst ten tonele. De zes verhalen hebben raakvlakken en raken hoe langer hoe meer met elkaar verweven. Derde moeilijk samen te vatten boek van de jonge Engelse auteur die reeds genomineerd werd voor de Booker Prize en door het prestigieuze Granta als beloftevol werd geselecteerd. Elk verhaal speelt in een andere tijd, heeft een ander vertelperspectief en is geschreven in een verschillende stijl en taal waardoor het een zeer knap, enigszins elitair, hoogstandje is geworden.

À propos de David Mitchell

CC BY 2.5 - Image by Mariusz Kubik, http://www.mariuszkubik.pl

David Mitchell, né le 12 janvier 1969 à Southport, est un romancier anglais.

Biographie

David Mitchell est né à Southport, dans le Merseyside, en Angleterre et a étudié la littérature anglaise et américaine à l'Université du Kent avant de poursuivre par un Master of Arts en littérature comparée.

Il a vécu un an en Sicile, puis a déménagé à Hiroshima, où il a enseigné l'anglais technique à des étudiants pendant 8 ans, avant de retourner en Europe pour s'installer en Irlande, où il habite actuellement avec sa femme japonaise, Keiko, et leurs deux enfants.

Le premier roman de Mitchell, Écrits fantômes, a remporté le prix John-Llewellyn-Rhys (prix récompensant le meilleur ouvrage de littérature britannique écrit par un auteur de moins de 35 ans).

Ses deux romans suivants, number9dream, inédit en français,…En lire plus sur Wikipedia