Livre
Néerlandais

De laatste wens

Andrzej Sapkowski (auteur), Karol Lesman (traducteur)

De laatste wens

Andrzej Sapkowski (auteur), Karol Lesman (traducteur)
Dans la série:
Genre:
Geralt van Rivia is een hekser, een huurmoordenaar die uitsluitend monsters doodt. In diverse verhalen gaat Geralt de strijd aan in een wereld die bevolkt is door monsters en mythische wezens naast de gewone mensen.
Titre
De laatste wens
Auteur
Andrzej Sapkowski
Traducteur
Karol Lesman
Langue
Néerlandais
Langue originale
Polonais
Titre original
Ostatnie zyczenie
Éditeur
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2019
335 p.
ISBN
9789024588244 (paperback)

Commentaires

Toen Andrzej Sapkowski twintig jaar geleden begon met zijn fantasyreeks ‘De Hekser’, bestond volgens hem het genre in Polen nog niet. Hij mag het dus zijn verdienste noemen om Poolse fantasy op de kaart te hebben gezet. Lovenswaardig hierbij is dat hij heeft geprobeerd om geen plat Tolkiendoorslagje te schrijven, en zich tevens gedeeltelijk baseerde op Slavische sprookjes, die hij op creatieve wijze in zijn verhalen verweefde. Toch vormt De laatste wens, de derde compilatie van kortverhalen rond het personage van de hekser Gerald van Rivia, weinig interessante lectuur.Er zitten nochtans een paar goeie uitgangspunten in. Het personage van de hekser zelf, een man die als kind onderworpen is aan ontvoering, mishandeling en een training die hem liet muteren tot een oersterke vechtmachine met magische krachten, is intrigerend genoeg om het verhaal uit te nodigen tot diepgang. Het conflict tussen zijn menselijke en onmenselijke aspecten komt nu en dan aan bod. Verder worden de zeven …Lire la suite
Geralt van Rivia is een hekser, een huurmoordenaar die uitsluitend monsters doodt. In diverse verhalen gaat Geralt de strijd aan in een wereld die bevolkt is door monsters en mythische wezens naast de gewone mensen. Zijn karakter wordt meteen duidelijk als hij ingehuurd wordt om zo'n monster, een striga, te doden. Maar hij toont soms ook compassie zoals in het tweede verhaal over Nivellen, een mens met een soort berenkop. Soms is de grens tussen goed en kwaad niet duidelijk en moet Geralt een (ethische) keus maken. Alle verhalen zijn afzonderlijk te lezen, maar zijn toch door een rode draad met elkaar verbonden. De Pools-Slavische achtergrond van de auteur is gedeeltelijk te herkennen in namen en landschappen en ook sommige sprookjes, sagen en legenden zijn knap verwerkt in de personages en verhaallijnen. Deze verhalen zullen de opmaat zijn voor verdere delen en een volledige roman. De verhalen (én stijl) doen denken aan Tanith Lee's Cyrion-personage.

À propos de Andrzej Sapkowski

CC BY-SA 4.0 - Image by Niccolò Caranti

Andrzej Sapkowski, né le 21 juin 1948 à Łódź, est un écrivain polonais, auteur d'histoires fantastiques et de fantasy.

Surnommé « le Tolkien polonais »,, il est surtout connu pour sa saga littéraire Le Sorceleur, qui a été adaptée sous forme de jeu vidéo (The Witcher) et de série (The Witcher).

Biographie

Sapkowski a étudié l'économie et, avant de se mettre à l'écriture, a travaillé en tant que représentant de ventes senior pour une compagnie d'échanges internationaux. Sa première nouvelle, Le Sorceleur (Wiedźmin), fut publiée en 1986 dans Fantastyka, le magazine de littérature fantastique polonais de référence, et reçut un énorme succès de la part des critiques. Sapkowski a créé un cycle…En lire plus sur Wikipedia