Livre
Néerlandais
De dochter van Ierse immigranten in Brooklyn vertelt in de ik-vorm haaar levensverhaal vanaf haar jeugd in de jaren twintig van de 20e eeuw tot meer recente belevenissen met haar kinderen en kleinkinderen.
Sujet supplémentaire
Vrouwen ; Verenigde Staten
Titre
Alledag
Auteur
Alice McDermott
Traducteur
Piet Verhagen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Someone
Édition
1
Éditeur
Culemborg: Link, 2014
218 p.
ISBN
9789462321977 (paperback)

Commentaires

De Iers-Amerikaanse schrijfster (1953) heeft een aantal prestigieuze literatuurprijzen gewonnen (National Book Award, 1998) en is genomineerd voor o.a. de Pulitzer Prize. In deze roman beschrijft ze het leven van Ierse immigrantenkinderen in Brooklyn, NYC, in de jaren twintig en dertig van de 20e eeuw met zijn crisis, armoede en drankzucht, krankzinnigheid en plezier, gewoonten en religieus leven, de Eerste Wereldoorlog (oorlogsveteranen en –invaliden), geboorten en dood, kansen en beperkingen. De auteur slaagt erin het dagelijks leven tastbaar neer te zetten. Haar tweede thema is het leven van Marie van 7-jarige tot oude vrouw, de verandering van het leven in een vooroorlogse immigrantengemeenschap in dat van een middle-class weduwe in de moderne hectische Amerikaanse maatschappij. Het boek is een interessante en soms amusante levensbeschrijving, maar vooral waardevol om de tastbare recreatie van het dagelijks leven van de Ierse gemeenschap. McDermott springt op heel natuurlijke wijz…Lire la suite

À propos de Alice McDermott

Alice McDermott, née le 27 juin 1953 à New York, est une femme de lettres américaine, romancière et nouvelliste.

Biographie

Élevée dans la foi catholique, elle obtient en 1975 un baccalauréat de la State University of New York à Oswego et, en 1978, un maîtrise de l'université du New Hampshire.

Elle enseigne un temps à l'université de Californie à San Diego et à l'American University de Washington, avant de devenir professeur à l'université Johns-Hopkins de Baltimore.

Elle remporte le National Book Award en 1998 et l'American Book Awards en 1999 pour Charming Billy, ainsi que le National Book Critics Circle Award en 2014 pour Someone.

Son roman La Neuvième Heure (The Ninth Hour), sélectionné pour le Prix Femina étranger 2018, lui est attribué le En lire plus sur Wikipedia