In het luxueuze Grand Hotel in Berlijn in de jaren twintig van de 20e eeuw ontmoeten zes verschillende mensen elkaar bij toeval en gedurende een korte tijd zijn hun levens verweven.
Titel
Grand Hotel
Auteur
Vicki Baum
Vertaler
José Rijnaarts
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Menschen im Hotel
Uitgever
Amsterdam: Em. Querido's Uitgeverij, 2018
309 p.
ISBN
9789021406985 (paperback)

Besprekingen

Je komt, je blijft een poosje, je vertrekt

ROMAN. De herontdekte, dieptragische draaideurkomedie Grand Hotel van de nobele onbekende Oostenrijkse Vicki Baum houdt ons op fijnzinnige wijze een spiegel voor: we zijn in dit leven allen slechts op logement.

Denk aan bijvoorbeeld Hotel New Hampshire van John Irving, Hotel du Lac van Anita Brookner, De dame met het hondje van Tsjechov en een groot aantal boeken van Agatha Christie: weinig decors zullen in de literatuur zo vaak gebruikt en - bij schrijvers én lezers - even geliefd zijn als dat van een hotel. Behalve hopen leesplezier biedt het in 1929 verschenen Grand Hotel van de Oostenrijkse Vicki Baum een mogelijk antwoord op de vraag hoe dat zo komt.

Menschen im Hotel, zoals de toentertijd algauw - met Greta Garbo en John Barrymore - verfilmde en heden nieuw vertaalde bestseller in het Duits is getiteld, speelt zich af in Berlijn en kent, zoals dat dikwijls het geval is met hotelboeken, verscheidene hoofdpersonages die, althans aan het begin, met al hun besognes en hebbelijkheden om beurten aan bod komen.

Bon vivant

Zo is er de terminale Kringelein, wiens nakende dood hem ertoe heeft genoopt zijn altoos kijvende vrouw te verlaten en die nu zinnens is de la…Lees verder

Feest der draaideuren

Roman. In Grand Hotel liet Vicki Baum in 1929 clichépersonages en een dito decor oplichten. Het wervelende verhaal leefde als feuilleton, roman, toneelstuk en film. Tijd voor een herontdekking.

Romans en verhalen van Europese interbellumauteurs als Franz Werfel en Joseph Roth hebben op het eerste gezicht weinig gemeen met die van Amerikaanse tijdgenoten als F. Scott Fitzgerald. Roth en Werfel drenken hun werk in politiek en moraliteit. Oude dynastieën doven uit en Europa davert op zijn grondvesten; telkens opnieuw verliezen hun personages het geloof in hun land, cultuur, zichzelf.

Toch twijfelen de mooie meisjes en jongemannen die het werk van Fitzgerald bevolken al evenzeer. Ze vullen hun dagen met veel drank en nog meer verveling, zwalpen van feestje naar bal en verliezen zichzelf in ennui. Niet weten wat de toekomst brengt, het breekt elke ondernemingszin in de knop. Ze lopen erbij als bejaarden in de fleur van hun leven.

De Oostenrijkse Vicki Baum (1888-1960) bevolkte in 1929 haar Grand Hotel met personages die gelijkenissen vertonen met de literaire karakteristieken van aan weerszijden van de oceaan. Je hebt er die de littekens van het verleden nau…Lees verder

Charmant gebleven jarentwintigbestseller

Het is een inmiddels al te beproefd recept: in een chic hotel raken de levens van een bonte verzameling personages kortstondig met elkaar verweven, in een plot vol passie, intriges - en het liefst ook een moord.

Met Grand Hotel voldoet Vicki Baum (1888-1960) aan alle eisen van het genre. De roman, gesitueerd in het Berlijn van de Weimarrepubliek, werd eind jaren twintig een internationale bestseller; al gauw volgden er een toneelbewerking en een verfilming met Greta Garbo. Na haar emigratie naar de VS in 1931 schreef de Joods-Oostenrijkse Baum nog zo'n tien succesvolle romans, maar Grand Hotel bleef haar bekendste werk.

Negentig jaar later heeft het boek zijn charme behouden. Met schwung en aangename ironie voert Baum haar personages ten tonele. Er is de balletdanseres op leeftijd, die niet langer volle zalen trekt en zwelgt in zelfmedelijden; de oorlogsveteraan met het kapotgeschoten gezicht ('souvenir uit Vlaanderen'), die zijn dagen eenzaam slijt in de lobby; de charismatische maar verarmde baron, die zijn decadente levensstijl bekostigt door andere gasten te bestelen. In filmische scènes met levendige dialogen laat Baum deze types vriendschap sluiten, ruziemaken, feesten,…Lees verder

In het luxueuze Grand Hotel in Berlijn in de jaren twintig van de twintigste eeuw ontmoeten zes verschillende mensen elkaar bij toeval en gedurende een korte tijd zijn hun levens verweven. Daar zijn een zwaargewonde oorlogsveteraan, een balletdanseres op leeftijd, een doodzieke kantoorklerk en zijn baas, een baron die tevens een notoire oplichter is en een mooie jonge secretaresse. Deze uitstekend uitgewerkte personages zorgen voor onverwachte wendingen, veel spanning, humor en zelfs een detective element in dit tijdloze verhaal. Deze boeiende roman verscheen voor het eerst in 1929, maar het thema van geld, ziekte, liefde en relaties zal altijd actueel blijven. Baum (1888-1960) verwierf internationale faam met dit boek dat al meerdere malen is verfilmd. Voor degenen die geïnteresseerd zijn in het sociale leven in de jaren twintig en die genieten van karakterstudies. Met een nawoord van de vertaalster.

Over Vicki Baum

Vicki Baum, eigenlijke naam Hedwig Baum (Wenen, 24 januari 1888 - Los Angeles, 29 augustus 1960) was een Oostenrijks schrijfster. Het succes van haar werken was te danken aan de actualiteit van haar onderwerpen en de precieze schildering van verschillende milieus.

Ze werd geboren in Wenen en maakte allereerst een carrière als harpiste in Berlijn, Kiel, Hannover en Mannheim. Vanaf 1914 hield zij zich ook bezig met het schrijven van romans. Internationale roem verwierf zij zich met haar roman Menschen im Hotel, die voor het eerst gepubliceerd werd in 1929 en een jaar later al vertaald was in vele Europese talen. Ook haar roman Stud. chem. Helene Willfüer uit hetzelfde jaar had een groot succes.

In 1931 reisde Vicki Baum ter gelegenheid van de verfilming van Menschen im Hotel naar New York en Hollywood. In 1932 besloot zij definitief in Californië te gaan wonen en in 1938, nadat haar vaderland door nazi-Duitsland was geannexeerd en haa…Lees verder op Wikipedia