Boek
Nederlands
Een groep FBI-agenten, gespecialiseerd in het bestrijden van de criminaliteit op Internet, komt op het spoor van illegale geldhandel via het net.
Titel
Dubbelspel
Auteur
Tom Clancy Steve Pieczenik
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Shadow agendas
Uitgever
Utrecht: Bruna, 1999
318 p.
ISBN
90-229-8462-1

Besprekingen

Het is 2010. Het internet is uitgegroeid tot het centrale zenuwstelsel van de wereld en is het slagveld van internationale terroristen geworden. Een nieuwe organisatie is opgericht om hen te bestrijden: Net Force. Binnen Net Force is de Internet-divisie actief in de virtuele wereld, terwijl de Net Force Strike Teams altijd paraat staan om de strijd tegen de misdaad voort te zetten in de echte wereld.
Bij een bomaanslag wordt een overheidsgebouw in Louisiana volledig vernietigd. De explosie wordt veroorzaakt door RQX-71, een chemisch product dat gebruikt wordt voor de vervaardiging van kruisraketten en waarvan de samenstelling militair topgeheim is. De bom is gemaakt door een 16-jarige jongen, die de formule gewoon van het internet heeft gehaald.
Kort daarna verschijnt er een overzicht van alle Amerikaanse spionnen in Europa en Azië op het Net. En een lijst van alle kaarthouders van American Express, compleet met namen en nummers. Iemand probeert door vertrouwelijke en geheime in…Lees verder
Na Net Force is dit het tweede boek van de Net Force-serie, eigenlijk geschreven door Steve Pieczenik, maar om publicitaire reden met de naam van Tom Clancy groot op de cover. Dit boek is geheel los te lezen van het eerste boek. Het handelt over een groep FBI-agenten, gespecialiseerd in het bestrijden van de criminaliteit op het Internet. Een assistent van een Amerikaanse senator misbruikt zijn positie om illegaal geld op het net te verdienen. Deze misdaadroman met een vleugje SF behandelt moderne thema's: Internet, virtual reality en cybercrime. Als sciencefiction heeft dit weinig om het lijf. Deze roman zal dan ook meer de liefhebbers van thrillers aanspreken, want de spanning wordt goed opgebouwd. De hoofdpersonen worden in het verlengde van het eerste boek verder ontwikkeld; zo ontstaat er een romance tussen twee teamleden. Stijl en taalgebruik zijn niet gecompliceerd, al wordt er redelijk wat computerjargon gebruikt. Geen hoogtepunt in de thrillerliteratuur, maar niettemin onder…Lees verder

Over Tom Clancy

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Gary Wayne Gilbert

Thomas Leo (Tom) Clancy jr. (Baltimore, 12 april 1947 – aldaar, 1 oktober 2013) was een Amerikaans auteur van politieke thrillers, gebaseerd op concepten ontleend aan inlichtingendiensten en de militaire wetenschap; zijn naam is tevens een generieke aanduiding voor soortgelijke boeken die door andere auteurs worden geschreven.

Zijn vroege boeken ontlenen hun thematiek uit de Koude Oorlog. Clancy bereikt in zijn boeken door nauwgezet onderzoek een grote mate van realisme. Hij besteedde aandacht aan (fictieve) ecopolitieke motieven en achtergronden, in het bijzonder ook aan de technologie die bij missies wordt ingezet. Meerdere boeken zijn verfilmd. Ook werkte hij mee aan een aantal computerspellen waarvan de Rainbow Six-serie, de Splinter Cell-serie en de Ghost Recon-serie het bekendst zijn.

Biografie

Clancy droomde als kind al van een militaire loopbaan, maar een oogprobleem (hij droeg een zeer sterke bril) deed die droo…Lees verder op Wikipedia