Boek
Nederlands

De streken van Juf Wijs

Terence Blacker (auteur), Tony Ross (illustrator)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Genre:
Titel
De streken van Juf Wijs / Terence Blacker ; ill. Tony Ross
Auteur
Terence Blacker
Illustrator
Tony Ross
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
In stitches with Ms Wiz
Uitgever
Antwerpen: Facet, 2000
55 p. : ill.
ISBN
90-5016-279-7

Besprekingen


Jeroen belandt in het ziekenhuis voor een blindedarmoperatie. Juf Wijs, alias dokter Wijsheid, komt hem opvrolijken. Ze steekt de draak met dokters en verpleegsters en met de nieuwe impopulaire leraar van de derde klas. Op het eind belooft ze alweer terug te zullen keren "wanneer kinderen een beetje toverij kunnen gebruiken".
De Juf Wijsverhalen -- de andere titels zijn Juf Wijs achter tralies en Juf Wijs zaait onrust -- zijn gelijkaardig opgebouwd: ze bestaan uit vijf hoofdstukken die precies 55 pagina's in beslag nemen. De tekst is in een vrij groot letterkorps gezet, geschikt voor vlotte lezers van het tweede leerjaar of voor iets oudere, moeilijk lezenden. De boekjes zijn licht en luchtig en heel wensvervullend: leraars, ouders, dokters, politieagenten en bonthandelaars zijn de dupe van juf Wijs' toverkunsten, kinderen komen zonder uitzondering als overwinnaars uit de bus. De typische, vaak karikaturale illustraties van Ross onderlijnen de grappige en absurde…Lees verder
Juf Wijs dient zich in het ziekenhuis, waar Jeroen met een blindedarmontsteking is opgenomen, aan als Dokter Wijsheid en zet daar met haar toverkracht de boel op stelten. De harde kaft heeft een rode cover waarop de titel met wit krijt is geschreven. Het geheel is gedrukt in een grote, schreefloze letter; de woordkeus is, tegen de verwachting die wordt gewekt door het grote lettertype, vrij moeilijk (ingelegd, draagbaar experiment, stethoscoop). De zwart-witte illustraties zijn in snelle stijl uitgevoerd, soms paginagroot, soms kleinere schetsen in onnauwkeurige stijl. Het boek is deel 2 uit de 'Juf Wijs-serie': een snel verhaal, wat chaotisch zoals Juf Wijs zelf is. Maar eind goed, al goed. Aardig verhaal om zelf te lezen als je ca. 8 jaar bent.

Suggesties