Boek
Nederlands

Volwassen : voor ieder van ons komt er een moment waarop we voor onze ouders moeten gaan zorgen

Sophie Fontanel (auteur), Noor Koch (vertaler)

Volwassen : voor ieder van ons komt er een moment waarop we voor onze ouders moeten gaan zorgen

Sophie Fontanel (auteur), Noor Koch (vertaler)
Het persoonlijke verhaal van een Franse journaliste van een damesblad, die een deel van de zorg voor haar moeder in een verpleeghuis op zich neemt.
Titel
Volwassen : voor ieder van ons komt er een moment waarop we voor onze ouders moeten gaan zorgen
Auteur
Sophie Fontanel
Vertaler
Noor Koch
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Grandir
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Artemis, 2011
141 p.
ISBN
9789047202011 (paperback)

Besprekingen

De Franse Sophie Fontanel is zeker niet de enige auteur die de aftakeling van een van haar ouders als thema koos voor een autobiografische roman. Binnen de Vlaamse literatuur zijn Sprakeloos van Tom Lanoye en Gestameld liedboek van Erwin Mortier de bekendste recente voorbeelden. Centraal in deze literaire ver/bewerkingen van de beleefde realiteit staat het omgaan met het aftakelingsproces van diegene die je het leven heeft gegeven, en de vraag naar wat er tijdens een dergelijk aftakelingsproces van de menselijke waardigheid overblijft. Het met zijn 142 pagina’s zeer bescheiden Volwassen kreeg zeker niet de media-aandacht die het werk van onze twee Vlaamse auteurs werd toebedeeld. Hoewel het boek van de Franse Elle-journaliste en schrijfster allicht minder literair prestige heeft, en minder doordrongen is van zware en getormenteerde reflecties, weet Fontanel precies met haar nog relatief luchtige en vlotte schrijfstijl de juiste toon te vinden.
Centraal…Lees verder
Sophie Fontanel is journaliste, verslaggeefster en columniste bij het Franse Elle. Daarvoor moet ze modeshows bijwonen, reizen etc. Maar haar moeder, tijd- en landgenoot van Charles Aznavour, dus van Armeense afkomst, wordt ouder en vergeetachtiger; ze valt regelmatig en belandt dan in een ziekenhuis of verpleeghuis. Aanvankelijk worden professionals aangesteld om haar te verzorgen, maar steeds vaker neemt Sophie zelf de zorg op zich. Dit boekje met hartverwarmende korte stukjes van ca. twee pagina's gaat over dit proces. Het beschrijft ook een prachtige moeder-dochterrelatie, waarbij de dochter zich langzamerhand van haar moeder, die allesbepalend is geweest, losmaakt. Het boek bevat grappige stukjes (bijvoorbeeld over kleding, het contrast tussen de modewereld en verpleeghuiswereld), stukjes familiegeschiedenis, stukjes over de onmacht om te begrijpen wat de moeder wil, stukjes over de vermoeidheid van de mantelzorger etc. Bovenal is het boek met liefde en begrip geschreven. Kleine …Lees verder