Boek
Nederlands

Afdokken !

Robert Swindells (auteur)

Afdokken !

Robert Swindells (auteur)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
De leerlingen van een middelbare school in Cottoncroft moeten 10% van het loon van hun bijbaantjes afdragen aan de maffia, maar op een gegeven moment is de maat vol en weigeren ze dit.
Onderwerp
Drugs, Maffia
Titel
Afdokken !
Auteur
Robert Swindells
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Dosh !
Uitgever
Averbode: Averbode, 2000
177 p.
ISBN
90-317-1573-5

Besprekingen

Op een middelbare school in een kleinere Engelse stad zijn er afpersers aan het werk. Alle leerlingen met een baantje moeten 10 procent van hun loon afstaan. Wie dat niet doet, wordt hardhandig aangepakt. De werkgevers houden het systeem in stand vanwege de lage lonen en omdat ze geen moeilijkheden willen met Push, het afpersingsteam. Enkele leerlingen brengen een verzetsbeweging op gang tegen de afpersers, die werken voor rekening van een zakenman, die ook een netwerk van drugsdealers leidt en bemiddelt bij de organisatie van privé-feestjes waar jongeren seksueel misbruikt worden. Pull, de verweerorganisatie, slaagt erin de zakenman in de val te laten lopen. Eind goed, al goed, maar of de rust lang zal duren, valt te betwijfelen, want van een principiële strijd tegen kinderarbeid en van sociale verontwaardiging was er geen moment sprake.


Swindells vertelt dit verhaal over afpersing en drugs in bijna 90 hoofdstukjes van gemiddeld twee pagina's; zij beschrijven een zestal…Lees verder
In Cottoncroft hebben bijna alle leerlingen wel een bijbaantje. Van hun loon moeten ze, via medescholieren, 10 procent afdragen voor zogenaamde bescherming aan Charles Flitcroft, een maffiabaas. Enkele leerlingen komen in opstand tegen deze maffiapraktijken. Dit gaat gepaard met harde klappen en een leerling belandt zelfs in het ziekenhuis. Als Flitcroft zich ook nog gaat bezighouden met kinderprostitutie is de maat vol. Uiteindelijk weten de leerlingen de maffiabaas te ontmaskeren. Een erg spannend verhaal, dat soms enigszins ongeloofwaardig overkomt, ook al zegt de auteur dat het verhaal gebaseerd is op echt gebeurde feiten. De houding van de volwassenen binnen het verhaal is dubieus. De auteur weet de aandacht van de lezer van begin tot einde vast te houden door een goedgekozen chronologische, fragmentarische wijze van vertellen die jongeren zal aanspreken. Het slot is tamelijk abrupt. Goede vertaling waarbij de vertaalster de oorspronkelijke setting van het verhaal terecht heeft g…Lees verder

Over Robert Swindells

Robert Swindells (20 maart 1939) is een van de bekendste en meest bekroonde jeugdauteurs van het Verenigd Koninkrijk.

Het Davidsfonds/Infodok publiceerde van hem onder meer De ongelovige en Als de bom barst.

Bibliografie

  • When Darkness Comes To Day (1973)
  • A Candle in the Night (1974)
  • Voyage to Valhalla (1976)
  • The Ice Palace (1977)
  • The Weather Clerk (1979)
  • Ghost Ship to Ganymede (1980)
  • World-Eater (1983)
  • Brother in the Land (1984)
  • The Thousand Eyes of Night (1985)
  • Staying Up (1986)
  • A Serpent's Tooth (1988)
  • Room 13 (1989)
  • Follow a Shadow (1989)
  • Daz 4 Zoe (1990)
  • Stone Cold (1993)
  • Timesnatch (1994)
  • Unbeliever (1995)
  • Jacqueline Hyde (…Lees verder op Wikipedia