Boek
Nederlands

De Jezuïeten : hun opkomst en hun ondergang

Robert Lemm (auteur)

De Jezuïeten : hun opkomst en hun ondergang

Terugblik op de geschiedenis van de branchevereniging van de Nederlandse filmbedrijven.
Onderwerp
Jezuïeten
Titel
De Jezuïeten : hun opkomst en hun ondergang
Auteur
Robert Lemm
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Soesterberg: Aspekt, 2011
278 p. : ill.
ISBN
9789059111394 (paperback)

Besprekingen

In 2004 werd de branchevereniging van de Nederlandse filmbedrijven ingrijpend gereorganiseerd. De Nederlandse Vereniging van Bioscoopexploitanten (NVB), de Nederlandse Vereniging van Filmverhuurders (NVF) en de Nederlandse Vereniging van Filmproducenten (NVS) gingen ieder hun eigen weg. Vanaf 1918 vormde deze bedrijfstak één front met een sterke koepelorganisatie. In tien hoofdstukken worden sfeerschetsen gegeven van dit roemruchte verleden. Dit gelegenheidsboekje (Nieuwjaarsgeschenk) is bestemd voor insiders. Met zwartwitillustraties.

Over Robert Lemm

Robert Lemm (Rotterdam, 7 mei 1945) is een Nederlands vertaler uit het Spaans en een reactionair katholiek auteur.

Vertaler

Als hispanist vertaalde hij vele boeken uit het Spaans. In 1979 ontving hij de Martinus Nijhoff Vertaalprijs voor zijn vertalingen van Latijns-Amerikaanse literatuur, waaronder Octavio Paz (Het labyrint der eenzaamheid), Pablo Neruda (Ik beken ik heb geleefd), José Donoso (Obscene nachtvogel) en in het bijzonder voor de vertaling van Concierto Barroco van Alejo Carpentier.

Later vertaalde hij werk van Jorge Luis Borges, Fray Luis de León, Johannes van het Kruis, Miguel de Unamuno, Juan Donoso Cortés, Joseph de Maistre, Léon Bloy, Leopoldo Marechal, Giovanni Papini en René Girard.

Katholiek

Lemm debuteerde in de literaire tijdschriften Soma en Maatstaf, waar hij schreef over Latijns-Amerikaanse literatuur. In de jaren z…Lees verder op Wikipedia