Tweede deel van een trilogie over de Romeinse politicus en redenaar Cicero (sterft 43 v.Chr.) over de genadeloze strijd om de macht van de heersende elite van de stad Rome in de laatste jaren van de republiek. Vervolg op 'Imperium'.
Titel
Lustrum
Auteur
Robert Harris 1957-
Vertaler
Janneke Zwart
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Lustrum
Uitgever
Amsterdam: Cargo, 2009
395 p.
ISBN
9789023456322 (paperback)

Besprekingen

Na 'Imperium'* het tweede deel over de Romeinse staatsman Cicero; dit deel gaat over zijn machtsstrijd met Caesar (rond 60 v Chr.). Rome gaat bijna aan politieke twisten en al dan niet legale staatsgrepen ten onder. Cicero, in deze beschrijving van zijn secretaris Tiro, verzet zich daartegen met alle middelen, maar zal uiteindelijk in Caesar zijn meerdere moeten erkennen. Het verhaal is met veel vaart en veel gevoel voor spanning geschreven. De politieke intriges gaan leven alsof ze van deze tijd zijn. Eerder een historische roman dan een literaire thriller, zoals (misleidend) op het omslag staat. De Romeinse werkelijkheid wordt voortreffelijk beschreven, maar enige voorkennis van de zeden en gebruiken van deze periode is wel meegenomen om alle gebeurtenissen en personen te kunnen plaatsen. Paperback, vrij kleine druk.

Over Robert Harris

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Robert Harris (Nottingham, Verenigd Koninkrijk, 1957) is een Brits journalist en schrijver.

Levensloop

Na een studie aan de Universiteit van Cambridge werd hij journalist bij de BBC, politiek redacteur van The Observer en columnist bij The Sunday Times en Daily Telegraph. In 2003 werd Robert Harris uitgeroepen tot columnist van het jaar tijdens The British Press Awards. Hij woont in Berkshire, is getrouwd en heeft drie kinderen.

Hij schreef naast de bestsellers Fatherland (1992) (NL: Vaderland), Enigma (1995), Archangel (1998), Pompeii (2004) en Imperium (2006) een vijftal non-fictie boeken waaronder Selling Hitler (1992) over de vermeende dagboeken van Hitler. Van Fatherland is in 1994 een tv-film gemaakt met Rutger Hauer als Kripo-rechercheur March. Enigma werd in 2001 verfilmd door Michael Apted met Kate Winslet en Dougray Scott.

In…Lees verder op Wikipedia