Boek
Nederlands

De angst-index

Robert Harris (auteur), Janneke Zwart (vertaler)
Titel
De angst-index
Auteur
Robert Harris 1957-
Vertaler
Janneke Zwart
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The fear index
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2011
351 p.
ISBN
9789023468950 (paperback)

Besprekingen

Technothriller over een computerprogramma voor de beurshandel, dat is ontworpen door Alex Hoffman, een specialist op het gebied van kunstmatige intelligentie, die acht jaar eerder samen met een zakenman in Genève een hedgefonds heeft opricht. Hoffmans financiële systeem VIXAL-4 werkt met computeralgoritmen, waardoor het de ontwikkelingen op de financiële markten kan voorspellen, met de angst-index als uitgangspunt. Alles lijkt zeer goed te gaan, totdat op een nacht alles op zijn kop wordt gezet. Hoffman en zijn echtgenote Gabrielle worden ’s nachts aangevallen in hun huis bij Genève. De moordaanslag blijkt nog maar het begin te zijn van de beproevingen die Hoffman het komende etmaal ondergaat en waardoor men aan zijn verstand gaat twijfelen. De vraag is wie op zijn ondergang uit is. Met dit boek speelt de auteur bedreven in op ontwikkelingen in de financiële markten en computertechnologieën. Van de lezer wordt enige voorkennis gevraagd om de finesses van het verhaal te snappen. Uitste…Lees verder

Over Robert Harris

CC BY 3.0 - Foto van/door Krimidoedel Dr. Jost Hindersmann

Robert Harris (Nottingham, Verenigd Koninkrijk, 1957) is een Brits journalist en schrijver.

Levensloop

Na een studie aan de Universiteit van Cambridge werd hij journalist bij de BBC, politiek redacteur van The Observer en columnist bij The Sunday Times en Daily Telegraph. In 2003 werd Robert Harris uitgeroepen tot columnist van het jaar tijdens The British Press Awards. Hij woont in Berkshire, is getrouwd en heeft drie kinderen.

Hij schreef naast de bestsellers Fatherland (1992) (NL: Vaderland), Enigma (1995), Archangel (1998), Pompeii (2004) en Imperium (2006) een vijftal non-fictie boeken waaronder Selling Hitler (1992) over de vermeende dagboeken van Hitler. Van Fatherland is in 1994 een tv-film gemaakt met Rutger Hauer als Kripo-rechercheur March. Enigma werd in 2001 verfilmd door Michael Apted met Kate Winslet en Dougray Scott.

In…Lees verder op Wikipedia