Een jonge Afro-Amerikaan uit New York wil, nu hij pas vader is geworden, een zinvol leven opbouwen in de politiek, maar zonder zijn criminele belangen op te geven.
Extra onderwerp
HUM, 3 sterren (Humo), NRC, boeken, Humo
Titel
Tuff
Auteur
Paul Beatty
Vertaler
Rob Van Moppes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Tuff
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2017
318 p.
ISBN
9789044633566 (paperback)

Besprekingen

Winston 'Tuff' Foshay is een grote, dikke zwarte jongeman uit de achterwijken van New York. Net als zijn vrienden balanceert hij constant op de rand van de zware criminaliteit. Hij is berucht om zijn enorme kracht, maar als hij oog in oog staat met een pistool valt hij flauw. Dat gebeurt ook bij een afrekening binnen het drugsmilieu en het is zijn redding, want de moordenaars laten hem zo liggen. Hij beslist dat zijn leven drastisch moet veranderen -- hij heeft immers een vrouw en een kind om voor te zorgen -- en schrijft zich in in een 'big brother'-project. Hij zal een begeleider krijgen, die hem moet helpen om zijn leven een nieuw doel te geven.

Dit doet vermoeden dat de lezer een zeemzoet verhaal zal krijgen: de kansarme zwarte die zich opwerkt, de zoveelste versie van de 'American dream'. Gelukkig weet Paul Beatty dat te vermijden. Tuff is een satire op dat soort verhalen. Winston is geen verloren gelopen jongetje dat dankzij de hulp van een ervaren gids weer op het…Lees verder
Winston Foshay is een zeer omvangrijke Afro-Amerikaanse jongen in het zwarte getto van Brooklyn. Zijn levenswandel is net zo dubieus als die van zijn vrienden, maar op een dag besluit hij zijn leven te beteren. Gesteund door een kleurrijke verzameling figuren (waaronder een zwarte rabbi) stelt hij zich kandidaat voor de gemeenteraad. Dat is op zich natuurlijk een nobel streven, maar Winston is ondertussen niet van plan om zijn criminele nevenactiviteiten daarvoor op te geven. Felle, harde satire die niemand spaart, met een vaak somber decor dat de meesten van ons enkel van MTV-hiphop-videoclips of de films van Spike Lee zullen kennen en een leefstijl die bijna niet verder van de brave burger af zou kunnen staan. Geestig, snel en strak. De straattaal van de hoofdpersonen is bijna onvertaalbaar, maar de vertaler slaagt toch wonderwel in zijn opdracht, hoewel de zetter af en toe wat problemen met de dialoog-interpunctie heeft. Een prachtige en hilarische roman. Kleine druk.