Boek
Nederlands

De terugkeer van de leeuw

Nelson DeMille (auteur), Rob Van Moppes (vertaler)
De leden van een anti-terroristisch team zijn op jacht naar een Libische terrorist die hen telkens een stap voor is.
Titel
De terugkeer van de leeuw
Auteur
Nelson DeMille
Vertaler
Rob Van Moppes
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The lion
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2011
414 p.
ISBN
9789044330427 (paperback)

Besprekingen

De Leeuw, alhoewel de auteur de Arabische terrorist met onvermijdelijke haviksneus meer als een roofvogel afbeeldt, keert na drie jaar terug naar New York om wraak te nemen op al die agenten die zijn vorige missie gedeeltelijk lieten mislukken. Anderhalf jaar na 11 september 2001 is het de bedoeling dat hij zijn persoonlijke missie afrondt met een nieuwe terroristische aanslag.
Maar de combinatie van een persoonlijke wraakactie van een internationale terrorist met een grote symbolische Al Qaeda-actie op Amerikaans grondgebied is ongeloofwaardig en daarom komt de (uiteraard verijdelde) aanslag slechts helemaal aan het einde van het verhaal aan bod. Nelson DeMille heeft meer dan tien jaar gewacht om De terugkeer van de leeuw te schrijven. De reden kan enkel commercieel zijn, want dit is een overbodig vervolg op Het spel van de leeuw.
De auteur heeft in zijn lange carrière verschillende goede bestsellers geschreven, maar na 9/11 kreeg hij een extra patriottische p…Lees verder
Drie jaar geleden werd superterrorist Asad Kahlil, bijnaam De Leeuw, door FBI-agent John Corey verslagen en vluchtte hij met de boodschap dat hij terug zou keren om niet alleen Corey te vermoorden maar ook alle anderen die hem dwars zaten. Drie jaar later is hij terug en laat een spoor van lijken achter voor hij in de eindstrijd tegenover Corey staat. Razend spannend verhaal over de twee hoofdpersonen die ook een belangrijke rol speelden in andere boeken van de auteur: de wrede Leeuw en de altijd cynische Corey. Het verhaal is knap gecomponeerd met veel actie- en spanningsmomenten en ook als er ogenschijnlijk niets gebeurt zal de liehebber van een actiethriller het boek nooit weg kunnen leggen. Het taalgebruik is niet moeilijk en door het humoristische cynisme van Corey leest het makkelijk en prettig. Ondanks de vele wendingen is het vlot vertelde verhaal goed te volgen en spannend tot de laatste regel. En dat is best knap voor een boek van meer dan 400 blz. Normale druk.

Over Nelson DeMille

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Sandy DeMille (spouse)

Nelson Richard DeMille (23 augustus, 1943) is een Amerikaans auteur van thrillers. Hij is geboren in New York en woont tegenwoordig in Garden City, een stadje op Long Island. Hij studeerde af aan de Hofstra University en diende in de Vietnamoorlog.

Enkele romans van DeMille zijn ook onder pseudoniem verschenen, w.o. Jack Cannon, Kurt Ladner en Brad Matthews.

De romans van DeMille zijn veelal gesitueerd op of rondom Long Island, waaronder bijvoorbeeld Goudkust, Woord van eer en De crash.

De meer recentere titels verhalen over de protagonisten John Corey en Paul Brenner. Hoewel de verhalen los van elkaar staan, wordt er regelmatig verwezen naar gebeurtenissen en personages uit vroegere romans van DeMille, bijvoorbeeld Goudkust en Het internaat.

Bibliografie