Boek
Nederlands

Nu de angst is verdwenen : roman

Monika Held (auteur), Jantsje Post (vertaler)

Nu de angst is verdwenen : roman

Genre:
Het waargebeurde liefdesverhaal van een overlevende van Auschwitz en een jonge, levenslustige vrouw die elkaar op het Auschwitztribunaal van 1965 voor het eerst ontmoeten.
Titel
Nu de angst is verdwenen : roman
Auteur
Monika Held
Vertaler
Jantsje Post
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Schrecken verliert sich vor Ort
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2015
317 p.
ISBN
9789059365735 (paperback)

Besprekingen

Monika Held toont een uitweg uit de ultieme gruwel De schaduw die hem overal volgde

Roman. Hoe kun je vol voor het leven gaan als je de gruwel van Auschwitz hebt meegemaakt? De Duitse schrijfster Monica Held werpt die prangende vraag op in een aangrijpend en subtiel liefdesverhaal. Daan Heerma van Voss

Het is misschien wel het bekendste citaat van de Duitse denker Theodor Adorno: 'Nach Auschwitz ein Gedicht zu schreiben, ist barbarisch.' De overlevering stelt dat Adorno hiermee een verbod uitvaardigde, alsof na de Tweede Wereldoorlog niemand meer een poging mocht wagen tot lichtzinnigheid. In werkelijkheid schetste hij een door hemzelf gevreesd onvermogen. Hij vreesde dat het zoeken naar schoonheid, naar woorden, naar dubbelzinnigheden, een cynische bezigheid was geworden, nu de wereld haar donkerste, woordloze zelf had laten zien.

Het morele gezag waarmee kunstenaars en cultuurcritici (niet alleen dichters) de wereld in vroeger tijden hadden geprobeerd te vatten, lag in de as. Wat ze verder ook zouden besluiten te doen, ze moesten ten minste onderkennen dat de Holocaust het denken, de cultuur, permanent had veranderd. De Holocaust groeide uit tot het grootste literaire thema van de twintigste eeuw.

Tweelingbroer

In 1997 verscheen de Italiaanse tragikomische Au…Lees verder

Het is na een onooglijk krantenberichtje dat auteur Monika Held (1943) Hermann Reineck ontmoet die in 1942 gedeporteerd werd. Reineck zoekt steun voor zijn opgerichte Auschwitzvereniging. De journalist die alles wil weten, en de man die als therapie, en om zijn gezondheid te behouden erover moest praten, het is een goede aanzet voor een beklijvende roman. De auteur brengt het verhaal over de relatie van Heiner en Lena. Ze ontmoeten elkaar voor het eerst op het grote Auschwitztribunaal van 1965. Het diep ingeslepen trauma en het schuldgevoel dat Heiner meedraagt, de hel van Auschwitz gezien én overleefd te hebben. De eeuwige twijfel of hij gedaan heeft wat in zijn mogelijkheden lag om het leven van die zovele andere mensen te kunnen waarborgen. Een leven leiden met een gevoel dat weinig mensen begrijpen, en dat je de rest van je gegeven dagen alles in het werk zult stellen om te doorgronden en de wereld nooit te laten vergeten. In deze context dragen twee mensen elkaar een andere toeko…Lees verder