Boek
Nederlands
In drie door elkaar gevlochten composities - het optreden van de duivel in Moskou omstreeks 1930, een parafrase op de geschiedenis van Pontius Pilatus en een variatie op het Faustthema - geeft de schrijver een satire op het Sovjetregime.
Titel
De meester en Margarita
Auteur
Michail Boelgakov
Vertaler
Marko Fondse Aai Prins
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Russisch
Oorspr. titel
Master i Margarita
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: Van Oorschot, 2008
446 p.
ISBN
9789028242555 (hardback)

Besprekingen

'De meester en Margarita' wordt algemeen beschouwd als het meesterwerk van de Russische auteur Michaïl Boelgakov (1891-1940). Hij begon aan deze roman in 1928 en werkte eraan tot zijn dood. Het is een satire op de hypocriete stalinistische maatschappij met zijn materialisme, verraad en onvrijheid voor schrijvers en dichters. Een raamvertelling heeft de historische Christus tot hoofdpersoon, die Pontius Pilatus ontmoet. 'De meester' is de auteur van een door de censuur afgekeurd verhaal. Zijn relatie met Margarita verwijst naar Goethe's 'Faust'. Haar optreden als heks herinnert aan bovennatuurlijke elementen, evenals de figuur van de duivel. Uit de aandacht voor het bovennatuurlijke blijkt dat Boelgakov de zoon van een bekend theoloog was, die kritisch stond tegenover het heersende materialisme. Het fantasierijke werk heeft het karakter van een humoristische satire. Deze in 1997 grondig herziene vertaling is de eerste die niet te lijden had van de censuur. Verder verschenen van Boelgak…Lees verder

Over Michail Boelgakov

Michaíl Afanásjevitsj Boelgákov (Russisch: Михаил Афанасьевич Булгаков) (Kiev, 15 mei 1891 - Moskou, 10 maart 1940) was een Russisch schrijver.

Biografie

Boelgakov studeerde medicijnen en werkte enige tijd als dorpsdokter in de omgeving van Smolensk. Omstreeks 1919 begon hij te schrijven voor kranten en tijdschriften.

In 1924/1925 publiceerde hij een aantal afleveringen van zijn eerste roman, De Witte Garde in het tijdschrift Россия (Rossija). Deel 1 werd in 1927 in boekvorm gedrukt, deel 2 in 1929, maar niet in de Sovjet-Unie, wel in Parijs. Het enige werk dat gedurende zijn leven in zijn geheel werd uitgegeven in de Sovjet-Unie is een bundel met vijf satirische verhalen: Diaboliade (1925).

Zijn boek De Witte Garde (1924) was een van de eerste ernstige pogingen om de burgeroorlog in Oekraïne te beschrijven. Het verscheen eerst in de krant Rossija, en nadien maakte hij er in opdracht van het Московски…Lees verder op Wikipedia