Boek
Nederlands

Academy Street

Mary Costello (auteur), Wim Scherpenisse (vertaler)
Een 20-jarige Ierse emigreert naar de Verenigde Staten, waar ze als alleenstaande moeder voor grote problemen komt te staan.
Titel
Academy Street
Auteur
Mary Costello
Vertaler
Wim Scherpenisse
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Academy Street
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, 2016
222 p.
ISBN
9789048826162 (hardback)

Besprekingen

Verdwijnende vrouw

Mary Costello maakt indruk met Academy Street, haar debuutroman over een vrouw die dreigt te verdampen.

Hoe kunnen we het leven bewonen, ervoor zorgen dat iemand onze diepste kern ziet en begrijpt? Dat is de grote vraag van Tess Lohan, die beseft dat ze aan de zijlijn staat. Ze vraagt zich af 'wat haar had gedwarsboomd, haar de toegang tot het leven had ontzegd'.

Tess is zeven wanneer haar moeder sterft aan tuberculose in het West-Ierland van de jaren 40. In het eerste deel van haar roman beschrijft Costello Tess' kindertijd. We zitten dicht op de beleving van het meisje, zijn getuige van haar pijnlijke pogingen om signalen te interpreteren: de zwijgzaamheid van een knecht op de boerderij, de woede van haar vader, de kuren van de zon die een misselijkmakende gloed werpt op de kist van haar moeder.

Tess probeert contact te leggen met een landlopermeisje in wie ze iets van zichzelf herkent. Dan overlijdt het meisje en verdwijnt Tess' spraakvermogen tijdelijk. Voor het eerst heeft Tess het gevoel dat niemand haar ziet.

Co…Lees verder

Een meisje van het Ierse platteland verliest op jonge leeftijd haar moeder, wordt verpleegster en emigreert naar Amerika waar zij gaat werken, alleen een zoon opvoedt en de ware liefde blijft zoeken. Een op zich eenvoudig gegeven van een leven zoals er duizenden beschreven zouden kunnen worden, met ups en downs, het sterven van familieleden en belangrijke vriendschappen. Het verschil wordt gemaakt door de tere beschrijvingen, de ingehouden emotie, de intense menselijkheid en de voor iedereen begrijpelijke en/of herkenbare geestelijke eenzaamheid en vreugdes van de hoofdpersoon, die zich blijft afvragen wat een waardevol leven eigenlijk inhoudt. Eerste roman van deze schrijfster, die eerder een verhalenbundel schreef. In Ierland bekroond met de Eason Novel of the Year 2014.