Boek
Nederlands

Islam en het dagelijks leven : religie en cultuur onder Marokkanen

Marjo Buitelaar (auteur)
+1
Islam en het dagelijks leven : religie en cultuur onder Marokkanen
×
Islam en het dagelijks leven : religie en cultuur onder Marokkanen Islam en het dagelijks leven : religie en cultuur onder Marokkanen

Islam en het dagelijks leven : religie en cultuur onder Marokkanen

Onderzoek naar de gedragingen en opvattingen van Marokkaanse vrouwen in Marokko en Nederland op het snijvlak van cultuur en religie.
Titel
Islam en het dagelijks leven : religie en cultuur onder Marokkanen
Auteur
Marjo Buitelaar
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2006
296 p.
ISBN
90-450-1481-5

Besprekingen

Antropologe Marjo Buitelaar schreef een scriptie over de rol van het badhuis, een proefschrift over de beleving van ramadan en doet momenteel onderzoek onder hoogopgeleide Marokkaanse vrouwen in Nederland. In dit boek heeft ze zowel haar ervaringen tijdens veldonderzoek en talrijke bezoeken aan Marokko vanaf begin jaren tachtig als recente onderzoeksresultaten verwerkt. Centraal in het boek staat de manier waarop cultuur en religie in het dagelijks leven van met name vrouwen met elkaar verweven zijn. Buitelaar doet dit aan de hand van onderwerpen als de rol van de Koran, politiek, ziekte, seksualiteit, het badhuis en partnerkeuze. Ze bespreekt deze onderwerpen op heldere wijze aan de hand van zowel haar eigen observaties en ervaringen als onderzoeksresultaten en opvattingen van andere wetenschappers. Ze weet hierbij grote debatten treffend samen te vatten Ze gebruikt het geheel als een overtuigende verklaring van de beschreven gedragingen en opvattingen van de vrouwen. Het wetenschapp…Lees verder

Over Marjo Buitelaar

Maria Wilhelmina (Marjo) Buitelaar (1958) is hoogleraar Hedendaagse islam aan de Rijksuniversiteit Groningen, en schrijver van diverse boeken over religie en cultuur in de Marokkaanse samenleving.

Marjo Buitelaar studeerde culturele antropologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Zij studeerde af op veldonderzoek naar de betekenis van het badhuis (de Hamam) voor vrouwen in Marokko, waar ze twee jaar woonde en promoveerde op onderzoek naar de beleving van de vastenmaand Ramadan door Marokkanen. In 2000 deed zij onderzoek onder hoogopgeleide vrouwen van Marokkaanse afkomst in Nederland. Vanaf 1991 was Buitelaar als antropoloog verbonden aan de Faculteit Godgeleerdheid en Godsdienstwetenschap van de Rijksuniversiteit Groningen, vanaf 2002 is ze universitair hoofddocent. In 2017 werd ze benoemd tot hoogleraar met de leeropdracht Hedendaagse islam; haar oratie vindt plaats op 16 januari 2018.

Haar boek Islam en het dagelijks leven beschrijft de betekenis v…Lees verder op Wikipedia