Boek
Nederlands

Kloek kuiken!

Keith Graves (auteur), Maartje Beukers (vertaler)
+1
Kloek kuiken!
×
Kloek kuiken! Kloek kuiken!
Doelgroep:
Vanaf 3-5 jaar
Op onverklaarbare wijze legt een van de kippen in het kippenhok een reusachtig ei, waaruit een reusachtig kuiken komt. De kippen en de haan zijn het er niet over eens of het een olifant is, dan wel een eekhoorn, of misschien wel een paraplu… Als de vos langskomt om alle eieren te stelen, bewijst het kloeke kuiken dat hij deel is van de familie.
Onderwerp
Anders zijn
Extra onderwerp
kippen, kuikens, humor, prentenboeken
Titel
Kloek kuiken!
Auteur
Keith Graves
Vertaler
Maartje Beukers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Chicken big
Editie
1
Uitgever
Utrecht: De Fontein, 2013
[36] p. : ill.
ISBN
9789026133558 (hardback)

Besprekingen

In een heel klein kippenhok wordt een gigantisch groot kuiken geboren. De kippen en de haan staan voor een raadsel: wat is dat enorme gele ding? Ook van natuurverschijnselen als wind en regen hebben de beesten geen flauw benul. In de overtuiging dat de wereld vergaat is het ‘niet al te frisse’ hoentje voortdurend de aanstichtster van flinke paniek. Wanneer het gigantische kuiken telkens bewijst de kippen te beschermen tegen al dat onheil, komt het hoentje met de gekste suggesties van wat hij zou kunnen zijn. Want een kuiken, dat is hij toch zeker niet?
Op het schutblad van Kloek kuiken! treden de kippen en de haan al op wanneer ze zich afvragen hoe ze het boek moeten noemen (‘Eiersalade!’). De eerste dubbele pagina is vervolgens veelbelovend: ‘Op een piepkleine boerderij, in een pietepeuterig kippenhok, legde een bijzonder kleine hen een reusachtig groot ei.’ De typografie ondersteunt de contrasten tussen klein en groot. Keith Graves gaat op originele wijze een alliantie a…Lees verder
In een kippenhok legt een hen een reusachtig ei, waaruit een supergroot kuiken kruipt. De niet zo snuggere haan en zijn kakelende kippen vragen zich verbaasd af wat het is en komen met de gekste suggesties, van een eekhoorn en een binnenolifant tot een paraplu en zelfs een trui. Pas als het grote kuiken de vos weet te overmeesteren die er met de eieren uit het kippenhok vandoor is, beseffen de kippen dat deze heldendaad alleen afkomstig kan zijn van een soortgenoot, en nemen het kuiken op in hun kippenhok. Een kleurig en vrolijk repeteerverhaal met voor peuters aantrekkelijke, licht absurde humor. De kippen voorzien het verhaal in spreekwolken van maffe terzijdes, die het verhaal voor iets oudere kinderen ook interessant maken. Het woordgebruik is soms wat moeilijk voor jonge kinderen. Met speelse typografie en grappige, cartooneske illustraties in uitzonderlijk rustige, matte kleuren. Geslaagd prentenboek voor kinderen vanaf ca. 4 jaar.

Kloek kuiken!

Op een piepkleine boerderij, in een pietepeuterig kippenhok legde een bijzonder kleine hen een reusachtig groot ei. Er kwam een reusachtig groot kuiken uit. De bewoners van het kippenhok staan verbaasd te kijken. Wat is het? In ieder geval is het 'groot' en 'enorm' en het kleinste hoentje piept het uit: Het is een olifant!. Zo'n enorm beest kan niet in dat pietepeuterige kippenhok blijven - Binnenolifanten zijn gevaarlijk! - dus moet het kloeke kuiken maar buiten wonen. Wanneer het eikels wel lekker vindt, herziet het kleinste hoentje haar mening: het is een eekhoorn! Als het regent, laat het reuzenkuiken hen allen schuilen onder zijn vleugels en na enig overleg komen ze tot de conclusie: Het is een paraplu! Zo wordt het kuiken ook nog eens een trui tegen de koude wind. Ongelooflijk hoe dom deze kippen zijn. Maar als 's avonds alle eieren geroofd blijken, gaat het reuzenkuiken achter de vos aan. Nu moet hij zich nog eens 'een nijlpaard' laten noemen, maar dan komt alles goed. De haan …Lees verder