Daisy
Nederlands

Matterhorn : roman over de oorlog in Vietnam

Karl Marlantes (auteur), Otto Biersma (vertaler), René Nassen (verteller)
Een jonge Amerikaanse luitenant raakt zijn idealisme al snel kwijt als hij wordt geconfronteerd met de realiteit van de Vietnamoorlog.
Titel
Matterhorn : roman over de oorlog in Vietnam
Auteur
Karl Marlantes
Vertaler
Otto Biersma
Verteller
René Nassen  (inlezer)
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Matterhorn
Distributeur
Brussel: Luisterpunt, 2011
1 cd
Speelduur
30:20
Oorspr. uitgever
Meulenhoff
Aantekening
Stem: Man Vlaamse stem

Andere formaten:

Besprekingen

Deze vuistdikke roman van de Amerikaanse schrijver en Vietnamveteraan speelt in het grensgebied van Zuid- met Noord-Vietnam en Laos in 1969. Marlantes schetst de Vietnamoorlog in al zijn rauwheid. Vooral de zinloosheid van het eerst moeten verlaten van Matterhorn (een Amerikaanse vesting in de Vietnamese jungle) om het daarna opnieuw te moeten innemen op bevel van de legerleiding. Hij tekent de levens van de mannen van de Bravo-compagnie, die zijn overgeleverd aan de waanzin, de stank, de uitputting, raciale tegenstellingen, lichamelijke reacties, vluchtgedrag en de alomtegenwoordige dood. Luitenant Mellas, de hoofdpersoon in het boek, ziet zijn idealen betekenisloos worden tegen de achtergrond van verbrande lichamen, de verdovende werking van drank en drugs en een vijand die onzichtbaar is, maar toch aanwezig. Een hel die hen die het overleefden voor altijd zou brandmerken. Een indrukwekkend beeld van de zinloosheid van de Vietnamoorlog vanuit Amerikaans perspectief. Kleine druk.

Over Karl Marlantes

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Larry D. Moore

Karl Marlantes (1945) is een Amerikaans auteur en veteraan van de oorlog in Vietnam.

Marlantes debuteerde met zijn roman Matterhorn in 2010. De roman beschrijft zijn ervaringen als pelotons- en compagniescommandant (First Lieutenant) in de Vietnamoorlog. Het boek werd enthousiast ontvangen in de pers. Het duurde 33 jaar om het werk gepubliceerd te krijgen.

Met Matterhorn won Marlantes onder andere de Flaherty-Dunnan First Novel Prize (The Center for Fiction), de James Webb Award for Distinguished Fiction (Marine Corps Heritage Foundation), de Washington State Book Award en de William E. Colby Award (Pritzker Military Library).

Tijdens de Vietnamoorlog werden Marlantes verschillende onderscheidingen uitgereikt, onder andere het Navy Cross voor buitengewone moed als commandant van Company C (1st Battalion, 4th Marines, 3rd Marine Division (Reinforced), Fleet Marine Force) in operaties tegen de vijand in Vietnam van 1 tot 6 maart 1969. Daarnaa…Lees verder op Wikipedia