Boek
Nederlands

De adelaars

Kader Abdolah (auteur)
Autobiografische verhalen van een Iraanse politieke vluchteling over zijn ervaringen in Iran en in Nederland.
Titel
De adelaars
Auteur
Kader Abdolah
Taal
Nederlands
Uitgever
Breda: De Geus, 2000
110 p.
ISBN
90-5226-863-0

Besprekingen

Een aangrijpende verhalenbundel van een Iraanse vluchteling (1954; voormalig natuurkundige en fabrieksdirecteur) die werd gedwongen Iran te verlaten en in 1988 in Nederland belandde. Zijn verhalen zijn in Nederland ontstaan (en meteen in het Nederlands geschreven) en geven beelden van benauwde momenten van een vreemdeling in grenshospitia en opvangcentra. Enkele verhalen spelen zich af in Iran en laten zien hoe men een vreemdeling kan zijn in eigen land. Uitstekend geschreven in een poëtische taal. Kleine druk.

Over Kader Abdolah

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Sanderbakkes

Hossein Sadjadi Ghaemmaghami Farahani (Perzisch: حسین سجادی قائم‌مقامی فراهانی) (Arak, 12 november 1954), beter bekend onder het pseudoniem Kader Abdolah  luister (info / uitleg)(Perzisch: قادر عبدالله), is een Perzisch-Nederlandse schrijver. In 1988 vestigde hij zich in Nederland.

Levensloop

Kader Abdolah groeide op in een religieuze familie, in een streek waar de islam streng werd nagevolgd. Zijn vader was een doofstomme tapijtrestaurateur met een verstandelijke beperking. De beperking van zijn vader zorgde ervoor dat Abdolah geen gemakkelijke jeugd had, omdat hij de vaderrol op zich moest nemen. Omdat hij hoopte ooit zijn betovergrootvader Qhaem Megham Ferahni na te volgen en schrijver te worden, verdiepte hij zich vanaf zijn twaalfde jaar in de Westerse literatuur. Hierdoor raakte hij ook geïnteresseerd in de Westerse samenleving. Die interesse werd nog verder gevoed tijdens het heimelijk luisteren na…Lees verder op Wikipedia