Boek
Nederlands

Reis om de wereld in tachtig dagen

Jules Verne (auteur)

Reis om de wereld in tachtig dagen

Een in de 19e eeuw spelend avontuurlijk reisverhaal, waarin naar aanleiding van een weddenschap de Engelsman Phileas Fogg en zijn Franse bediende Passepartout een reis om de wereld maken.
Onderwerp
Wereldreizen
Titel
Reis om de wereld in tachtig dagen
Auteur
Jules Verne
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Le tour du monde en quatre-vingts jours
Uitgever
Amsterdam: Athenaeum-Polak en Van Gennep, 2004
261 p. : ill.
ISBN
90-253-5882-9

Besprekingen

Wie in Jules Verne (1828-1905) en zijn werk geïnteresseerd is, moet Frans kennen. Het is een vreemd verhaal, de carrière van deze "man die de toekomst uitvond". Iedereen kent hem en zijn reputatie, maar wie heeft zijn werk gelezen? Reis om de wereld in 80 dagen kennen we wellicht uit een jeugdboek, of anders wel van Michael Palins 'redo'. Zegt iemand 'duikboot' dan denk je 'Nautilus', en voor je Disney's 'Finding Nemo' gezien hebt, weet je al dat je onder water moet zoeken. Jules Vernes personages en literaire uitvindingen zijn als iconen, zijn verhalen behoren tot het gemeenschappelijk geheugen. Maar ze zijn dat via-via geworden en van 'horen zeggen', want zijn boeken zijn zo goed als niet te vinden in (Nederlandse) vertaling. Verne was een vernieuwend schrijver, een geëngageerd denker, hij schreef sciencefiction avant la lettre en heeft generaties lang lezers kunnen boeien. Maar zijn boeken zoals hij ze schreef, kennen we niet, zijn reputatie is grotendeels paraliterair.
Lees verder
Een onverkorte heruitgave van deze klassieker in een nieuwe vertaling en met vijftig gravures uit de oorspronkelijke editie. Het avontuurlijke reisverhaal is verdeeld in 37 hoofdstukken, waarbij ieder deel één gebeurtenis/beschrijving verhaalt van de reis vanuit het westen: Londen -Parijs -Brindisi -Suez -Bombay -Calcutta -Singapore -Hongkong -Yokohama -San Fransisco -New York -Liverpool -Londen. Door vindingrijkheid en vertrouwen in de wetenschap van de stoïcijnse Engelsman Phileas Fogg duurt deze wereldreis in de 19e eeuw 'slechts' 80 dagen. Fogg, zijn bediende Passepartout en anderen maken gebruik van trein, schip, maar ook van olifant en reuzenslee. Ieder gebruik (ten tijde van de Industriële Revolutie) wordt duidelijk verklaard, evenals gebruiken en zeden van de andere culturen. De nieuwe vertaling doet volwassen aan; de oorspronkelijke Franse stilistische eigenaardigheden komen hier tot hun recht: foutjes in chronologie en geografie, kleine inconsequenties, spelfouten in namen e…Lees verder

Over Jules Verne

Jules Verne (Nantes, 8 februari 1828 – Amiens, 24 maart 1905) was een Frans auteur van avontuurlijke reisbeschrijvingen met nieuwe technieken, naar vele delen van de aarde en naar onbekende gebieden zoals de diepzee, het binnenste van de aarde en de maan. Vaak wordt Verne gezien als de vader van de sciencefiction. Dit komt waarschijnlijk door het fantastische karakter van zijn verhalen, die echter meestal op toen bestaande kennis geïnspireerd waren. Verne ontkende zelf ronduit, dat hij een futuristisch profeet was en stelde dat het voorspellende karakter toeval was. Of zoals zijn uitgever Jules Hetzel het doel van zijn boeken omschreef: “Onderwijs dat amuseert, amusement dat onderwijst”.

Levensloop

Jules Gabriel Verne werd geboren als oudste van de vijf kinderen van Pierre Verne, een Parijse advocaat uit een geslacht van juristen, en Sophie Allotte de la Fuÿe. Zijn geboortehuis stond aan een oude kade langs de Loire. Het gezin w…Lees verder op Wikipedia