Boek
Nederlands

De hartslag van Moskou : roman

Jirí Weil (auteur), Kees Mercks (vertaler)
Een jonge Tsjechische vrouw volgt in de jaren dertig van de 20e eeuw haar man die meehelpt aan de opbouw van de Sovjetindustrie naar Moskou, maar het leven daar valt haar zwaar.
Titel
De hartslag van Moskou : roman
Auteur
Jirí Weil
Vertaler
Kees Mercks
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Tsjechisch
Oorspr. titel
Moskva-hranice
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2014
365 p.
ISBN
9789059365353 (hardback)

Besprekingen

Radertjes in de machine

De Tsjechische Jood en communist Jirí Weil ontsnapte aan de Holocaust én aan de terreur van Stalin. Zijn dramatische leven leverde ons oprechte romans op.

Europa en de twintigste eeuw, we zouden daar een mooi verhaal van kunnen maken over techniek en vooruitgang, of over de bevrijding van het individu uit ketenen van godsdienst en victoriaanse moraal - maar dat is maar de halve waarheid. In feite doolde Europa maar wat rond op de puinhopen van '14-'18, als een weeskind dat niet meer in sprookjes gelooft en dat haar ziel wil verkopen voor wat zekerheid en een pond boter. Voor democratie stond ze te wankel in haar schoenen, en de lokroep van Nieuwe Ordes was sterk. Een Europeaan die het ongeluk had om rond de eeuwwisseling geboren te zijn kon - als hij of zij maar lang genoeg bleef leven - twee wereldoorlogen, een revolutie, burgeroorlogen, volkerenmoord en een paar totalitaire regimes meemaken.

Een van die Europeanen die in de twintigste eeuw werden geworpen was Jirí Weil (1900-1959). De Joods-Tsjechische schrijver overleefde de Holocaust op een onderduikadres. Over het dagelijks leven in Praag onder de nazidoem schreef hij de p…Lees verder

Met zijn romans 'Leven met de ster' en 'Mendelssohn op het dak' (beide 2012) heeft de kort geleden herontdekte Tsjechische schrijver Jiri Weil veel indruk gemaakt. In dit nieuwe boek beschrijft hij via een romanpersonage zijn eigen ervaringen in het Moskou van de jaren dertig van de 20e eeuw. Hij ging daar als overtuigd communist in 1933 vol idealisme naar toe, maar keerde gedesillusioneerd door wat hij daar beleefde na twee jaar naar Praag terug. De hoofdpersoon van de roman is een aan een luxe leven gewende Tsjechische vrouw, die haar echtgenoot, een ingenieur die zich enthousiast inzet voor de opbouw van de Sovjetindustrie, naar Moskou volgt. Daar kan ze moeilijk wennen aan het grauwe Moskouse leven en de ideologische druk. De showprocessen maken het helemaal onmogelijk het uit te houden in de communistische 'heilstaat'. Uitstekende, goed vertaalde roman die veel lezers zal kunnen boeien. Normale druk.