Boek
Nederlands

De prinses en de kurk

Hilde Vandermeeren (auteur), Dorus Brekelmans (illustrator)
Flore durft geen liedje te zingen voor de klas; het is net of er een kurk in haar keel zit. Vanaf ca. 7 jaar.
Leesniveau
AVI 3
Titel
De prinses en de kurk / Hilde Vandermeersen ; met tek. van Dorus Brekelmans
Auteur
Hilde Vandermeeren 1970-
Illustrator
Dorus Brekelmans
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Davidsfonds, 2002
34 p. : ill.
ISBN
90-5908-022-X

Besprekingen

Telkens als Flore vooraan in de klas moet zingen is ze erg bang en zit er een kurk in haar keel. De juf begrijpt haar wel. Toen ze zelf klein was had ze immers ook plankenkoorts. En dan wordt Flore uitgeloot om op het schoolfeest de prinses te spelen in de kikkerdans. De prinses moet ook twee zinnen zeggen. Zal het Flore lukken?

Een mooi verhaal over de angst van een bedeesd meisje om in het openbaar op te treden. Ondanks het leestechnisch niveau ( AVI 3) klinken de zinnen mooi en natuurlijk. De tekeningen van Dorus Brekelmans zijn origineel. Voor beginnende lezertjes kan het storend zijn dat de tekst door de tekeningen heen loopt. Ook het lettertype is voor deze doelgroep vrij klein. [Anita Wuestenberg]
Flore is te verlegen om een liedje voor de klas te zingen. De angst knijpt haar keel dicht alsof er een kurk in zit. De juf verklapt haar een trucje om zich over die verlammende angst heen te zetten. Voor zichzelf opkomen tegen een pesterige klasgenoot kan Flore nog niet maar als ze tijdens een klastoneeltje het trucje succesvol gebruikt, lijkt ze op de goede weg. De gevoelens van Flore zijn met veel inleving beschreven. Het verhaal is niet al te wensvervullend, maar suggereert vooral hoop voor de toekomst. Het taalgebruik is eenvoudig, maar niet vlak. Een directe, gevarieerde zinsbouw en dialogen zorgen voor een vlotte stijl. Beginnende lezers kunnen na een zestal maanden leesonderwijs de tekst zelfstandig lezen. Karikaturale, hippe tekeningen in vrolijke kleuren verluchten de bladzijden. De tekst is soms in de illustratie gedrukt, maar blijft goed leesbaar. Zelf lezen vanaf ca. 7 jaar.

Over Hilde Vandermeeren

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Patrick Rosselle

Hilde Vandermeeren (Waregem, 25 september 1970) studeerde psychologie en is de meest bekroonde Vlaamse thrillerschrijfster.

Biografie

Vandermeeren studeerde psychologie aan de KU Leuven en gaf jarenlang les in het secundair onderwijs. Sinds 2001 publiceerde ze bijna vijftig kinder- en jeugdboeken. Vele daarvan werden vertaald. Ze won diverse literaire prijzen, waaronder een Zilveren Griffel, twee Vlag en Wimpels, een Boekenwelp, een White Raven en de Hercule Poirotprijs.

In 2013 verscheen Als alles duister wordt bij de Nederlandse uitgeverij Q (Singel Uitgeverijen). Ze won daarmee de Knack Hercule Poirot Publieksprijs 2013 en stond op de longlist van de Diamanten Kogel 2013. Daarna verschenen haar thrillers De toeschouwers (2014), Stille grond (2015) en Scorpio (2016). Stille grond haalde de shortlist Gouden Strop 2016, de jaarlijkse prijs voor het beste spannende Nederlandstalige boek…Lees verder op Wikipedia

Suggesties