Boek
Nederlands

Narziss en Goldmund

Hermann Hesse (auteur)

Narziss en Goldmund

In de reeks:
Grote ABC; 149
In de late Middeleeuwen krijgt in de relatie tussen twee totaal verschillende mannen het conflict tussen ascese en de zinnelijkheid gestalte.
Onderwerp
Kunstenaars
Titel
Narziss en Goldmund
Auteur
Hermann Hesse
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Narziss und Goldmund
Uitgever
Amsterdam: De Arbeiderspers, 1986
286 p.
ISBN
90-295-1900-2

Besprekingen

De eerste zin van Narziss en Goldmund neemt een halve bladzijde in beslag. Wie echter dit typisch barokke Duitse proza aan het begin van de tekst doorworstelt, wordt al gauw beloond met een schitterend verhaal. Dit is een bildungsroman, maar even goed een avonturenverhaal, een liefdesstory en een kunstenaarsroman.

Herman Hesse (1877-1962) vertelt het verhaal van Goldmund die als jongen aan het begin van de 13e eeuw door zijn vader naar de strenge kloosterschool Mariabronn wordt gestuurd. Daar ontmoet hij de jonge monnik Narziss en de twee worden vrienden, hoewel ze in zowat alles tegengesteld blijken te zijn. Goldmund is helemaal niet geschapen voor het rigide ascetische leven vol wetenschap en gebed dat de broeders leiden. Als hij dat met behulp van Narziss inziet, vlucht hij en trekt de wijde wereld in. Hij zwerft rond en geeft zich over aan een liederlijk leven vol nieuwe indrukken en erotiek. Talrijk zijn de vrouwen die hij verovert en dan weer verlaat, even talrijk …Lees verder
Een van de bekendste werken van de Duits/Zwitserse auteur (1877-1962), die met name in de jaren '60 inspiratiebron was voor jongeren en die in 1946 de Nobelprijs ontving. Op het seminarie Mariabronn wordt in de late middeleeuwen de ascetische denker Narziss geconfronteerd met de zinnelijke gevoelsmens Goldmund. De confrontatie groeit uit tot een vriendschap voor het leven. Knap lopen avonturen in diepzinnige gesprekken over en omgekeerd. Op meeslepende wijze vertelt de schrijver over de ontmoeting en lotgevallen van deze twee hoofdpersonen, die karakterologisch elkaars tegenpool zijn en aldus twee polen in het menselijk bewustzijn verbeelden. Pocketeditie; kleine druk, krappe marge.

Over Hermann Hesse

Hermann Karl Hesse (Calw (Duitsland), 2 juli 1877 – Montagnola (Zwitserland), 9 augustus 1962) was een Duitstalige Zwitserse schrijver, dichter en schilder. Hij ontving in 1946 de Nobelprijs voor Literatuur.

Als zoon van Baltische Rusland-Duitsers werd Hesse als staatsburger van het keizerrijk Rusland geboren. Vanaf 1883 had hij de Zwitserse nationaliteit en vanaf 1890 die van het koninkrijk Württemberg. Vanaf 1924 was hij weer Zwitser.

Biografie

Geboren in Calw, in het noorden van het Zwarte Woud, als kind van piëtistische ouders die onder meer missionarissen in India waren geweest, groeide Hesse op in een beschermde en intellectuele sfeer. In het ouderlijk huis werd hij al vroeg met de wereldliteratuur bekend, dankzij de uitgebreide bibliotheek van zijn erudiete grootvader, de beroemde missionaris en taalkundige Hermann Gundert. Hier verrichtte Hesse zijn eerste studies naar onder andere het boeddhisme. Dit uitte zich l…Lees verder op Wikipedia