Boek
Nederlands

Het geheim van het vuur

+1
Het geheim van het vuur
×
Het geheim van het vuur Het geheim van het vuur
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Sofia, die in Mozambique woont, loopt op een landmijn en verliest beide benen. Het kost haar veel moeite een nieuw bestaan op te bouwen. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Het geheim van het vuur
Auteur
Henning Mankell 1948-2015
Vertaler
Maydo Van Marwijk Kooy
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Eldens hemlighet
Uitgever
Breda: De Geus, 2010
155 p.
Aantekening
Eerder verschenen o.d.t. Gezichten in het vuur
ISBN
9789044509809 (hardback)

Besprekingen

Henning Mankell is niet voor één gat te vangen. Hij schrijft literaire romans en toneelstukken, maar is bij het grote publiek vooral bekend van zijn verfilmde misdaadboeken uit de reeks 'Wallander'. Ook binnen de jeugdliteratuur heeft hij al een aantal boeken op zijn naam staan. De belangrijkste daarvan zijn de vier schitterende boeken over Joel: De hond die naar de sterren rende, De jongen die met sneeuw in zijn bed sliep, Schaduwen in de schemering en Reis naar het einde van de wereld. Een prachtige reeks waarin de coming of age van een bijzondere jongen in het koude noorden van Zweden subtiel in beeld wordt gebracht. Mankell legde tot nu toe met andere woorden een vrij gevarieerd parcours af, maar een constante binnen zijn werk was echter steeds de aanwezigheid van fictie. Met Het geheim van het vuur treedt hij nu ook buiten die grenzen.

Het verhaal in dit boek is dat van Sofia. Het is geen vrolijk of opwekkend verhaal, maar vreemd g…Lees verder
Aangrijpend, waargebeurd verhaal over het 12-jarige Mozambikaanse meisje Sofia, dat met haar moeder, zusje Maria en kleine broertje op de vlucht slaat, nadat bandieten haar geboortedorp platbranden en uitmoorden. Na een lange barre tocht proberen ze in een ander dorp met een kleine missiepost een nieuw bestaan op te bouwen. Daar overkomt Sofia opnieuw iets heel verschrikkelijks, als gevolg van de twintigjarige burgeroorlog die er al woedt sinds de onafhankelijkheid van Portugal in 1975. In begrijpelijk beeldend taalgebruik vertelt de Zweedse schrijver, die vooral bekend is van de 'Inspecteur Wallander-boeken', het verhaal van de jonge, wilskrachtige, positief ingestelde Sofia, die ondanks diepe geestelijke en lichamelijke verwondingen stand weet te houden. Een realistisch jeugdboek over de situatie van onschuldige slachtoffers van een burgeroorlog in een van de armste landen ter wereld. Enkele gebruikte Afrikaanse begrippen worden onder aan de pagina in een voetnoot verklaard. Eerder …Lees verder

Over Henning Mankell

CC BY 3.0 - Foto van/door David Shankbone

Henning Mankell (Stockholm, 3 februari 1948 – Särö, 5 oktober 2015) was een Zweeds schrijver van literaire romans, misdaadromans, jeugdliteratuur en toneelstukken.

Biografie

Mankell groeide op in Sveg (Härjedalen) en Borås (Västergötland). Zijn vader was rechter en zijn grootvader, ook genaamd Henning Mankell (1868–1930), was een componist van voornamelijk pianomuziek. Reeds als 20-jarige was hij schrijver en assistent-regisseur aan het Rikstheatret in Stockholm. Hij werkte ook voor diverse andere Zweedse theaters. In 1985 richtte hij het Avenida Theater in Maputo (Mozambique) op. Hij woonde afwisselend in Mozambique en in zijn vaderland Zweden. Hij richtte zijn eigen uitgeverij Leopard Förlag op om jong talent uit Afrika en Zweden te ondersteunen.

In de jaren zeventig woonde Mankell enige tijd in Noorwegen samen met een Noorse. In die periode was hij ook actief voor de Noorse Maoïstische partij, maar hij is daarvan nooit…Lees verder op Wikipedia