Boek
Nederlands

Als je wilt

Helle Helle (auteur), Kor de Vries (vertaler)
Een verdwaalde man en een verdwaalde vrouw komen samen in een schuilhut waar zij praten over hun leven.
Onderwerp
Relaties, Jeugdliefde
Titel
Als je wilt
Auteur
Helle Helle
Vertaler
Kor de Vries
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Deens
Oorspr. titel
Hvis det er
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2015
159 p.
ISBN
9789021457581 (paperback)

Besprekingen

Helle Helle schrijft doorgaans over vrouwen die in hun leven in vicieuze cirkel zijn beland. In deze roman is de ik-figuur een man die Roar heet. Hij loopt letterlijk rondjes als hij verdwaald is in een woud in Jutland. 'Ik dacht dat ik steeds rechtdoor rende. Maar ik kwam voortdurend langs hetzelfde vennetje met verdorde varens.' De zon daalt al als een jonge vrouw die hem niet ziet tussen de bomen rent. Wat later komt ze onverwacht van de andere kant aanrennen. Om haar niet nog een keer tegen te komen kiest Roar het pad terug. Dan ziet hij haar op een laaghangende tak zitten. Ze is ook verdwaald. Het wordt donker en koud. Roar kan bijna niet meer lopen. Hij heeft een pijnlijke blaar. Zonder eten en met een restje water in haar bidon brengen ze noodgedwongen de nacht door in een schuilhut. Praten is onvermijdelijk. Ze heet Vejmand. Binnen deze prachtige raamvertelling geeft Roar momenten uit zijn leven prijs. Roar vertolkt eveneens Vejmands leven: haar ontwortelde jeugd en overleving…Lees verder

Over Helle Helle

Helle Helle, geboren als Helle Olsen (Nakskov, 14 december 1965), is een Deense schrijfster. Ze wordt als een van de grootste nieuwe literaire auteurs van Denemarken beschouwd. Helle heeft verschillende beurzen gewonnen. Ze wordt geroemd om haar gedetailleerde manier van schrijven en het beschrijven van alledaagse situaties.

Voordat ze in 1993 debuteerde met de roman Eksempel på Liv ("Voorbeeld van Leven") schreef ze al gedichten en novelles voor kranten en tijdschriften. Haar eerste publicatie was de novelle Et blommetræ ("Een pruimenboom") die in 1987 onder het pseudoniem Helle Krogh Hansen in de krant Information verscheen. Sinds 1993 heeft ze verschillende romans en bundels met verhalen uitgebracht. Op 24 januari 2012 ontving ze De Gyldne Laurbær voor haar laatste werk: Dette burde skrives i nutid.

Bibliografie