Boek
Nederlands

Hoe angst klinkt

Hans Hagen (auteur)
+1
Hoe angst klinkt
×
Hoe angst klinkt Hoe angst klinkt

Hoe angst klinkt

Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Vijftig gedichten rond het thema angst. Over strenge wiskundeleraren en slechte rapporten, knappe buurmeisjes, dokters, dieren die geslacht worden etc.
Titel
Hoe angst klinkt
Auteur
Hans Hagen 1955-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2012
66 p.
ISBN
9789045113081 (paperback)

Besprekingen

Met Hoe angst klinkt plaatst Hans Hagen zich in de stroming binnen de jeugdpoëzie die duistere emoties probeert te verwoorden. Ook al slaat de titel in de eerste plaats op de slotafdeling, toch duikt het motief van de angst geregeld op in de bundel. In de eerste gedichten komen allerlei gebreken of onvolkomenheden aan bod die voor angst kunnen zorgen. In ‘spraakgebrek’ staat de angst om de geliefde aan te spreken centraal, een thema dat verder uitgewerkt wordt in ‘zachte ogen’. Ook blozen biedt stof voor een gedicht, net als afgaan voor de klas of tegenover het andere geslacht, en dyslexie.
Hoe angst klinkt bevat geen illustraties. Wel zijn er enkele tussentitels en volledige gedichten afgedrukt op gekleurde bladen in verschillende tinten blauw. Hierdoor wordt de bundel in acht ‘afdelingen’ ingedeeld. De tweede afdeling draagt als kop ‘voor wooley’, waarbij ‘wooley’ de naam van een hond blijkt te zijn. In deze afdeling duiken nog andere motieven op die typisch zijn vo…Lees verder
Bundel met 46 gedichten in vijf cycli over verschillende thema’s waarvan een klein aantal gedichten reeds werd gepubliceerd. In deze gebalde gedichten schetst de auteur herkenbare beelden over alleen zijn, verliefd zijn, afscheid nemen, dieren en de impact van hun aanwezigheid. In een heldere taal weet de dichter gevoelig, speels en grappig uit de hoek te komen. Maar ook emoties als weemoed, pijn en angst worden de lezer niet gespaard. Het venijn zit hem vaak in de staart, wanneer met een enkele regel, soms een enkel woord, de dichter een mokerslag durft uit te delen die je als lezer van de kaart brengt. Vaak laat hij ook doelbewust een woord weg, wat je aandacht des te meer vangt en je doet nadenken. Minder is meer, dat wordt hier alweer bewezen. Uitzondering is het lange titelgedicht waarin een dolle paardenrit een dramatisch einde kent. Pocketeditie, vrij sobere vormgeving. Het is de vierde solobundel van deze woordkunstenaar en ook dit werk zal weer veel lezers kunnen bekoren. Zow…Lees verder

Hoe angst klinkt

In 'Hoe angst klinkt' brengt Hans Hagen een aantal gedichten voor tieners rond allerlei gevoelens: angst, maar ook verliefdheid, verdriet, schaamte, frustratie … Vijftig gedichten bevat de bundel waarvan een aantal reeds eerder werden gepubliceerd zoals achteraan wordt aangegeven. Op meesterlijke manier kan Hagen gevoelens in woorden vastleggen. Dat gebeurt steeds trefzeker en zonder ooit geforceerd over te komen.
Het is zeker niet alleen kommer en kwel in deze gedichten. Soms zijn ze heel direct en confronterend, maar vaak ook speels en lichtvoetig. En altijd vertrekkend vanuit rake observaties. Denk bijvoorbeeld aan het gedicht ‘dectie’ dat bovendien, hoe onverwacht ook, perfect leesbaar blijkt. Steeds opnieuw zet Hagen de volgende verzen in de praktijk om:
Bloemen zijn aardig
woorden zeggen meer
die blijven vers
bij elke oogopslag
geen water elke keer
geen vaas afwassen
geen afval meer
een bosje goeie zinnen
woorden om te …Lees verder

Over Hans Hagen

Johannes Clasinus (Hans) Hagen ('s-Graveland, 10 september 1955) was leraar Nederlands, speldocent en redacteur van een jeugdtijdschrift voor hij fulltime schrijver werd.

Met echtgenote Monique Hagen schreef hij twee prentenboeken Banaan en De opruimspin, en vier dichtbundels Daar komt de tijger, Misschien een olifant, Jij bent de liefste en Van mij en van jou.

Monique en Hans schreven ook een informatief boek over paarden, Het paardenboek. Het verscheen mei 2005. Ze spelen met het idee een tweede deel te schrijven, omdat lang niet alles over paarden in het eerste boek paste. Daarna schreef hij nog meer bundels zoals "Nooit denk ik aan niets".

Boeken van Hans Hagen zijn in elf landen in dertien talen vertaald. Hans en Monique Hagen bezoeken regelmatig Nederlandse scholen in binnen- en buitenland. Hans werkte bijvoorbeeld in Singapore, Indonesië, Ghana, Tanzania, Kenia, Egypte, Bonaire, Curaçao, Dubai, Pra…Lees verder op Wikipedia